NB “Radosav Ljumović” – Predstavljanje romana “Persson” Nikole Lekića


utorak, 15. oktobra 2019. godine, sa početkom u 19:00 sati, u Kosoj sali Narodne biblioteke “Radosav Ljumović” – Podgorica, sa Nikolom Lekićem o njegovom romanu “PERSSON” razgovaraće književni kritičar Vlatko SIMUNOVIĆ.

Nikola Lekić, rođen je 1989. u Beogradu.

Studirao je Istoriju umetnosti na Filozofskom fakultetu u Beogradu.

Trenutno živi i radi na relaciji Novi Sad – Beograd. Piše kratke, srednje i duge forme, sa rimom i bez rime.

Objavljivan je u književnim časopisima i nekoliko zbornika kratkih priča.

Prvi roman “Žbun” u pedeset primjeraka na fotokopir-mašini štampao je 2014. godine. Kao samizdat 2016. godine objavio je roman u pričama Trafika, a 2018. godine ponovo je fotokopir mašinom štampao roman Persson u pedeset primjeraka rasprodatih u nekoliko dana nakon prvog predstavljanja knjige.

Izdavač romana Persson je Laguna – Beograd.

Milan Aranđelović u prikazu romana, između ostalog, piše:

“Persson“ je priča o slobodi ili, makar, o potrazi za istom, o borbi za slobodnu percepciju sveta, za maštovitu interpretaciju stvarnosti. To je priča o izuzetnom pojedincu koji pokušava da nađe svoje mesto u ovom svetu čiji enterijer ne odgovara svakome, da pronađe put kroz lične lomove i da pronađe srodnu dušu ili više njih.

Nikola Lekić kao rukom već iskusnog autora ispisuje redove priče, polako i suptilno nas uvlačeći u svet Perssona, mameći nas filmičnom atmosferom Bergmana i Polanskog, hvatajući nas u klopku pripovesti znajući da, poput junaka, nećemo uspeti da napustimo „Persson“ sve dok iz njega ne izađu svi užasi koje krije.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


9 + fifteen =