NB “Radosav Ljumović” – Veče poezije, aforizama i muzike Dragana Koprivice

 

 

U Kosoj sali Biblioteke “Radosav Ljumović” u Podgorici, u srijedu, 24. oktobra, sa početkom u 19:00 časova biće održano Veče poezije, aforizama i muzike Dragana Koprivice.

            Povod za održavanje ove Večeri je nova zbirka aforizama Koprivice “Etida u CG-molu” u izdanju “Unireksa”, a na ovoj nestandardnoj kulturnoj manifestaciji autor će se u muzičkom dijelu kratko predstaviti i vokalnim i instrumentalnim izvođenjem poznatih refrena crnogorske narodne muzike.

            O stvaralaštvu Koprivice govoriće eminentni crnogorski pozorišni reditelj Blagota Eraković, i pjesnik i književni kritičar Ilija Lakušić.

            Koprivica u zvanju redovnog profesora predaje rusku književnost na Filološkom fakultetu UCG, afirmisani je pjesnik, prozni i dramski pisac, autor scenarija TV-serije “Oriđinali” u režiji Živka Nikolića. Napisao je više naučnih publikacija, prevodilac je sa ruskog jezika. Dobitnik je više uglednih priznanja: “Branko Ćopić”, “Risto Ratković”, “Isak Samokovlija”, “Marko Miljanov”, “Dušan Kostić”, “Dositej Obradović” i dr. Uspješno se bavi pozorišnim amaterizmom, a njegove predstave su u tom domenu osvajale prva mjesta na domaćim festivalima. Četvorostruki je pobjednik međunarodnog Festivala u Trebinju, gdje se takmiče najbolji amaterski ansambli eks-ju prostora, a predstave su mu igrane i u Srbiji, Makedoniji, Sloveniji, Češkoj (Prag) i Egiptu (Kairo).

            Koprivica je dosad objavio petnaestak knjiga, a “Etida u CG-molu” mu je peta knjiga aforizama.

            Specijalni gost programa je aforističar Vladislav Vlahović, koji je ovih dana dobio nova ugledna književna priznanja.

Moderator programa je Vesna Šoškić.