NBCG “Đurđe Crnojević” Cetinje – Obilježavanje Svjetskog dana knjige, 23. aprila

 

Logotip

 
 

Nacionalna biblioteka Crne Gore “Đurđe Crnojević“ i ove godine će obilježiti Svjetski dan knjige i autorskih prava, i na taj način nastaviti da skupa sa ostalim nacionalnim bibliotekama u svijetu populariše knjige i čitanje, ali i sveukupne civilizacijske i kulturne vrijednosti.

Ovogodišnji program crnogorske Nacionalne biblioteke obilježiće predstavljanje novog romana poznatog crnogorskog pisca Miraša Martinovića „Dioklitijsko zavještanje“, koji je ova ustanova objavila u ediciji Posebna izdanja. Predstavljanje će početi u 12h u Svečanoj sali Nacionalne biblioteke, a u ime izdavača publici će se obratiti direktorka Biblioteke Jelena Đurović, dok će o knjizi govoriti književni kritičar i pisac Borislav Jovanović, književnik Marijan Miljić, kao i autor Miraš Martinović.

Takođe, povodom ovog velikog međunarodnog praznika Nacionalna biblioteka de pokloniti svim narodnim bibliotekama u Crnoj Gori komplet publikacija iz svoje izdavačke produkcije od 2010. do 2013. godine. Riječ je o bibliografskim, fototipskim i stručnim publikacijama iz oblasti beletrističkih knjiga iz edicije Posebna izdanja. Među odabranim naslovima naći će se fototipska izdanja „Državni kalendar knjaževine Crne Gore za 1907. godinu“ i „Zakon o narodnijem školama iz 1907. godine“, časopis NBCG „Bibliografski vjesnik“, zatim bio-bibliografije akademika Radomira V. Ivanovića: Montenegrina autora Milorada Milovića i bio-bibliografija dr Čedomira Bogićevića autora Milorada Milovića i Vere Tatar, CD „Glasa Crnogorca“, komplet od 32 toma „Crnogorske retrospektivne bibliografije 1494-1994“, tekuća „Crnogorska bibliografija“, romani „Bijeli gavran“ Borislava Jovanovića i „Dioklitijsko zavještanje“ Miraša Martinovića, antologija savremene crnogorske poezije „Poetika Montenegrina: crnogorska poezija XX vijeka“ priređivača Bogića Rakočevića, zbirka priča „Serdarev grob“ Novaka Kilibarde, itd.

Kao i prethodnih godina, 23. aprila svi zainteresovani građani moći će besplatno da se učlane u Nacionalnu biblioteku Crne Gore “Đurđe Crnojević“.