NBCG „Đurđe Crnojević“ – Izložba „Društveni život na Cetinju početkom 20. vijeka“

 

Nacionalna biblioteka Djurdje Crnojevic 2

 

U Nacionalnoj biblioteci Crne Gore „Đurđe Crnojević“, u srijedu, 28. septembra, biće otvorena izložba „Društveni život na Cetinju početkom 20. vijeka“. Izložba je organizovana u okviru obilježavanja manifestacije „Dani evropske baštine“, čiji su inicijatori Savjet Evrope i Evropska komisija, a koja se ove godine održava na temu „Kulturna baština i lokalne zajednice“.

Izložba Nacionalne biblioteke tretira društveni, kulturni i institucionalni život Cetinja početkom 20. stoljeća. Postavku čini više od 50 odabranih tekstova iz novina koje su izlazile u Crnoj Gori od 1900. do 1940, u kojima je izvještavano o proslavama, svečanostima i značajnim ličnostima koje su posjetile crnogorsku prijestonicu, zatim brojni pozorišni, sportski i drugi plakati, kao i više od 60 starih fotografija Cetinja. Izložba je svojevrsno svjedočanstvo o periodu velikog prosperiteta Cetinja, kada je grad dobio prvu gimnaziju u Crnoj Gori, prvo dječje zabavište, prve telefonske linije, prve automobile, prvu rasvjetu, prvu laboratoriju…

Izložbu „Društveni život na Cetinju početkom 20. vijeka“ 28. septembra u 19 sati otvoriće gradonačelnik Cetinja Aleksandar Bogdanović, a na svečanosti će govoriti i direktorka Nacionalne biblioteke Jelena Đurović i autorka izložbe Vera Đukanović.

 

dani-evropske-bastine-2

dani-evropske-bastine-3

dani-evropske-bastine-4

dani-evropske-bastine-5

 
 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


17 − 16 =