Neđelja žena u Biblioteci


Povodom Dana žena, Narodna biblioteka „Radosav Ljumović“ organizuje cjeloneđeljni program posvećen ženama (od 8. do 13. marta). Cilj programa je pokrenuti bitne teme koje se tiču žene, njene uloge u društvu i kulturi, emancipacije i rodne ravnopravnosti, te stavljanje akcenta na podizanje svijesti o važnom status žene u društvu. Program je zamišljen tako da uključi više aktera iz društva i dopre do najvažnijih ciljanih grupa (đeca, javna uprava, kulturni poslenici, naučnici i istraživači, mladi, digitalni korisnici).

Program je koncipiran dvojako: uživo i digitalno. Programi uživo realizovaće se tri dana (poneđeljak, srijeda, petak), a u digitalnom obliku cijele neđelje i biće komplementarni. U subotu, 13. marta, sve sugrađanke mogu se besplatno učlaniti u Biblioteku. Raspored programa je sljedeći:

PONEĐELJAK, 8. MART:

“Žena – stub modernog društva” – razgovor sa učenicima OŠ “Savo Pejanović” na temu emancipacije žena i rodne ravnopravnosti. Razgovor će se odvijati u dvijema grupama: gradonačelnik Podgorice, dr Ivan Vuković i profesor dr Vladimir Vojinović razgovaraće se dječacima, a dr Slađana Vujačić i dr Tijana Todorović sa đevojcicama.

[DIGITALNO] Prezentacija na društvenim mrežama o uticajnim ženama u svijetu, odnosno ženama koje su mijenjale tok istorije čovječanstva.

UTORAK, 9. MART:

[DIGITALNO] Prezentacija na društvenim mrežama o ženama u književnosti.

SRIJEDA, 10. MART:

Diskusija na temu „Žene u kulturi“. Govornice: Ana Medigović, Zorana Kralj, Nina Redžepagić, Jelena Jovanović-Nikolić, Maša Vlaović, Julija Milačić Petrović Njegoš.

[DIGITALNO] Predstavljanje žena Narodne biblioteke „Radosav Ljumović“ (intervjui i kratki video zapis).

ČETVRTAK, 11. MART:

[DIGITALNO] Intervju sa Milicom Šaranović Pajović (o seksualnoj objektivizaciji žena, nasilju i problemima savremene žene)

PETAK, 12. MART:

Tribina „Žena u Crnoj Gori: nekad i sad“ (istorijski pregled, naučni i kritički pristup). Govornici: Adnan Prekić i Kaća Đuričković.

[DIGITALNO] Intervju sa digitalnom aktivističkom platformom „Vala, Ljeposava“ na temu položaja žene u savremenom crnogorskom društvu.

SUBOTA, 13. MART:

Besplatno učlanjenje za sve sugrađanke.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


4 × five =