Nikšić – 4. Festival uličnih sviračaNa više različitih lokacija koje se protežu od hotela Onogošt, preko nikšićkog trga pa sve do gradske kuće u parku, nikšićki festival uličnih svirača će i ove godine pokazati svoje lice.

Ovogodišnji festival počinje uvodnim danom u petak, 30.08. 2019. godine, kada će na trgu i kod gradske kuće u parku, publika moći da upozna neke od učesnika i da sami učesnici upoznaju ulice našeg grada i da samim tim ‘uvedu’ čitav grad u raspoloženje koje donosi ovaj festival.

Glavni dio programa, počinje u subotu, 31.08. od 17.00h na već poznatim lokacijama i traje do 1-2h iza ponoći. Nikšićani i nikšićanke kao i svi drugi posjetioci će moći da uživaju u različitim tačkama performera koji dolaze iz čitavog svijeta. Žongleri, hodači na štulama, one-man-band, performeri sa vatrom, klovnovi, muzičari, plesači su samo neki od bogatog programa ovogodišnjeg festivala. Više od 40 performera će ove godine učestvovati na FUS-u i donijeti jedan novi vid umjetnosti i zabave na naše ulice. 

Dok će u poneđeljak, 02.09., u sklopu Festivala Uličnih Svirača, biti održan Jazz koncert Duo Fuss/Leichtfried u saradnji sa ambasadom Austrije u sali Nikšićkog pozorišta. Dominik Fuss – truba i Jörg Leichtfried – klavir. Muzikom koju stvaraju, oni zajedno istražuju granice između jazz-a, klasične i moderne muzike. Tokom ovog procesa, oni pronalaze svoj originalni zvuk koji se sastoji od originalnog repertoara, upotpunjenog sa jazz standardima. Njihova muzička povezanost se zasniva na Fuss-ovom snažnom osjećaju za melodičnost i Leichtfried-ovom bogatom harmonskom pratnjom koje obojica dopunjuju i grade u zajedničku simbiozu.

Takođe, tokom trajanja festivala, imaćemo priliku i da upoznamo dva turska umjetnika, koja u saradnji sa Institutom Yunus Emre – Turski kulturni centar Podgorica dolaze u Nikšić, kako bi svojom umjetnošću i vještinom upotpunili program ovogodišnjeg festivala. Veysel Celikdemir tehnika slikanja pijeskom, i Nihat Tellioglu izrada predmeta i skulptura od stakla biće na nikšićkim ulicama i pokazaće zainteresovanoj publici ove nesvakidašnje vidove umjetnosti.

Pozivamo sve da nam se pridruže tokom Festivala Uličnih Umjetnosti kako bi zajedno uživali u performansima umjetnika iz različitih djelova svijeta, i skupa naučili o drugim kulturama i vidovima zabave kroz muziku, vatreni šou, ples, predstave i cirkuske akrobacije koje će biti smještene na više prepoznatljivih lokacija grada Nikšića.

PROGRAM FESTIVALA

(kliknite za uvećani prikaz)