Nikšić – Izložba “Sve boje Crne Gore”

U petak, 20. septembra 2019. godine, u 19h, u Galeriji “Ilija Šobajić”, Muzeji i galerije Nikšić organizuju izložbu “Sve boje Crne Gore”. Na izložbi će biti predstavljeni umjetnički radovi od vune koji su nastali na Međunarodnoj koloniji koja je organizovana ljetos u Šavniku.

Prenosimo tekst istoričarke umjetnosti Violete Vukosavljević, o koloniji u Šavniku na kojoj su nastali radovi koji će biti prikazani na izložbi u Nikšiću.

“Sve boje Crne Gore, ovoga ljeta su obojile Šavnik. Istoimena umjetnička kolonija nastavila je bazičnu ideju-objedinjavanja tradicije, nauke i savremenog umjetničkog izraza u procesu bojenja vune prirodnim bojama. Ovo je postignuto kroz multidisciplinarni pristup i ideje koje povezuju nauku i umjetnost.

Ovogodišnja kolonija je osim umjetničkog, stvaralačkog segmenta imala akcentovan i naučni, edukativni karakter. Kroz organizovanje niza stručnih predavanja o biljkama, njihovim vrstama i primjeni, nastojalo se naučno objasniti i približiti karakter biljnih vrsta, koje mogu u savremenim, tehnološkim uslovima poslužiti za korisnu primjenu, u ovom slučaju bojenje vune prirodnim bojama. U vremenu naglašenog uticaja na prirodnu sredinu (nažalost u većini negativnog) ovakvi projekti predstavljaju doprinos očuvanju ekoloških standarda i ukazuju na neophodnost jačanja veza sa prirodom i povratak prirodi.

U ovome su svoj doprinos dale:
prof. dr sci Ana Sutlović sa Tekstilno-tehnološkog fakulteta iz Zagreba sa predavanjem “Bojadisanje vune prirodnim bojama – baština, misija, vizija”

Andrijana Popović – multimedijalni centar KUBO centar iz Barija sa predavanjem “Identity and Innovation Design the Future”

Dr Nada Bubanja iz Prirodnjačkog muzeja Crne Gore sa predavanjem “Ljekovite biljke Crne Gore” (vrste, upotreba, degustacija)

Učešće u koloniji su uzeli i profesori i studenti sa Fakulteta primijenjenih umjetnosti iz Beograda, profesori i studenti sa akademije Lecce iz Italije, studenti sa Akademije likovnih umjetnosti Trebinje, studenti sa Fakulteta za dizajn i multimediju UDG, zatim etnolozi iz Zagreba i Nikšića kao i umjetnici iz Švedske, Holandije i Crne Gore.

Već je kroz istoriju umjetnosti bilo poznato to ciklično ponavljanje koje polazi od prirodnih izvorišta i vodi do nastanka nove estetike koja u konačnom, postaje sama sebi svrha.

Ovogodišnja kolonija je umjetnicima ponudila i iskustvo stvaranja u prirodi. Sam proces rada odvijao se u živopisnom ambijentu
pored rijeke Bukovice gdje su stapanjem predivnih boja, mirisa i oblika iz prirode, nastajale nove umjetničke forme. I ove godine prirodno bojena vuna je bila glavni materijal od kojeg su umjetnici pravili prostorne instalacije, skulpture, upotrebne predmete i različite umjetničke forme. Suvo i mokro filcanje usavršavano je na kvalitetniji način i omogućilo je nastanak podloge na kojoj se kreirala nova estetika. Biljke korišćene za bojenje vune bile su, jasen, breza, broć, orah i lukovina.

Prisutan je bio osjećaj povezanosti čovjeka (umjetnika) i prirode. Umjetnost je ovdje bila novi medijum koji spaja pokidane veze između čovjeka i prirode ali i čovjeka sa čovjekom. Pri tome se sam proces nastanka umjetničkog djela poistovjećivao sa prirodnim procesom, obrazujući jedan sasvim nov kulturni model.
Umjetnici su stvarali u jednom nestvarnom ambijentu na obali rijeke. Taj pomalo pastoralni, prirodni ambijent, sa tim nezaboravnim tirkizno-zelenim koloritom ostao je u oku i srcu svakog umjetnika.

Vuna je i ovoga puta, kao prirodni materijal bila pogodna za realizaciju različitih umjetničkih ideja. Shodno vokaciji samog umjetnika, naglašavana je ili forma ili kolorit, a vuna kao prirodni materijal je pružala niz mogućnosti za obradu i svojevrsno eksperimentisanje. U fuziji naturalnog, čistog i jasnog sa jedne strane i hromatskog, višeslojnog i intenzivnog sa druge nastajale su konceptualne cjeline savremenog umjetničkog prosedea.

Boraveći i stvarajući u prirodi otkrivena je vrijednost više. Spoznala se tanana, ali moćna veza prirode i čovjeka. I u konačnom, otkriveno je nepresušno bogatstvo i snaga koju priroda ima. U tom čudesnom spoju prirode, čovjeka i umjetnosti doživljeni su neponovljivi momenti koji su privilegija i rijetkost. I još jednom se potvrdilo da samo kroz vezu sa prirodom i u duhu sa tradicijom mogu nastati nove vrijednosti, kako umjetničke, tako i opšte, ljudske.”

“Zagledaj se duboko u prirodu i
tada ćeš sve bolje razumjeti”
Albert Ajnštajn

Violeta Vukosavljević


Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


four × one =