Nikšić – Koncert Crnogorskog simfonijskog orkestraNakon uspješnog koncerta održanog u CNP-u u decembru 2018, maestro Borjan Canev, gost-dirigent iz Makedonije i dobitnik prestižnog makedonskog priznanja za „Najboljeg muzičkog izvođača”, drugi put će u ovoj sezoni predvoditi Crnogorski simfonijski orkestar, i to na nastupu u Nikšiću. Na repertoaru koncerta, koji će biti održan u Nikšićkom pozorištu, u subotu, 2. februara 2019. godine, sa početkom u 20 časova, simfoničari će izvesti niz prepoznatljivih i prijemčivih ostvarenja kompozitora 19. i 20. vijeka.

  Program će uključiti numere iz svitâ „Karmen br.1“ Žorža Bizea i „Per Gint“ Edvarda Griga, potom „Intermeco“ iz Maskanjijeve opere „Seosko viteštvo“, „Valcer“ iz baleta „Labudovo jezero“ P.I. Čajkovskog, simfonijsku poemu „Začarano jezero“ Anatolija Ljadova, kao i „Rumunsku rapsodiju br.1“ Žorža Eneskua. Simfoničari će prvi put odsvirati i popularno ostvarenje američkog kompozitora Liroja Andersona „Plink, plank, plunk!”, kao i čuveni „Oblivion” (Zaborav) djelo argentinca Astora Pjacole, u kom će solističke dionice tumačiti koncert-majstor CSO-a Slađana Cvejić (violina) i vođa violončela Dmitrij Prokofjev.

Nedavno nagrađen prestižnim makedonskim priznanjem za Najboljeg muzičkog izvođača, dirigent BORJAN CANEV jedan je od najuglednijih muzičara u Makedoniji. Diplomirao je na Fakultetu muzičke umjetnosti u Skoplju. Master studije završio je na Državnoj muzičkoj akademiji Pančo Vladigerov u Sofiji. Usavršavanje je nastavio na Kraljevskom muzičkom ko­ledžu u Londonu, gdje je pohađao kurseve kod istaknutih dirigenata, kao što su: ser Sajmon Retl, Danijel Gati i Janoš First. Osvojio je nagradu August Mans za najboljeg mladog dirigenta na Kraljevskom muzičkom koledžu i dirigovao Londonskim simfonijskim orkestrom u okviru master klasa koji je vodio ser Kolin Dejvis.

Od 2003. do 2006. godine bio je dirigent Kamernog orkestra Skopski soli­sti. Pored redovnih nastupa s Makedonskom i Sofijskom filharmonijom, i Londonskim simfonijskim orkestrom, Canev je sarađivao i s Crnogorskim simfonijskim orkestrom, Filharmonijom iz Arada, Simfonijskim orkestrom Vagner iz Tokija, Vojvođanskim simfonijskim orkestrom, Ansamblom Sim­fonijeta Sofija, zatim, orkestrima Kraljevskog koledža za muziku iz Londo­na, Državne muzike akademije u Sofiji, Ansamblom za savremenu muziku Alea, Hrvatskim i Zadarskim kamernim orkestrom, kao i najznačajnijim ansamblima u Makedoniji. Među istaknutim solistima s kojima je nastupao ubrajaju se: Ivo Pogorelić, Dejvid Garet, Johanes Mozer, Štefan Dor, Gotje Kapison, Sergej Nakarjakov, Ilja Gringolc, Aleksej Ogrinčuk, Roman Simo­vić. Gostovao je širom Evrope, u Japanu i SAD-u (uključujući Karnegi hol i Muzički centar Kaufman) i snimao za brojne radio i televizijske stanice. Do­bitnik je nagrade Georgi Božikov (2010) za najbolje izvođenje kompozicija makedonskih autora u 2009. godini. Od 2002. godine Canev je profesor na Fakultetu muzičke umjetnosti u Skoplju.