Nikšić – Manifestacija “Rokumentarni dani”

 

 

Trodnevni događaj ROKUMENTARNI DANI, održaće se od 26-28. maja 2017. godine, u Nikšiću. U njegovom fokusu su muzički dokumentarci.

Ova manifestacija, koja se po prvi put organizuje u Crnoj Gori, ima za cilj da rokenrol približi na jedan novi način. Kroz prikazivanje dokumentarnih filmova dugog i kratkog metra i probrani arhivski materijal namjera je da se publici predstave neke od njegovih najljepših, najdirljivijih, ali i oni drugih – najtužnjih priča.

Iako je ove godine fokus na muzičko-filmskom stvaralaštvu zemalja bivše Jugoslavije, u program su uvrštena ostvarenja nastala u produkciji devet evropskih zemalja, tako da će se publika upoznati ne samo sa regionalnim pričama i iskustvima njihovih autora, već i sa tim kako nas i našu muzičku scenu vide Italijani, Bugari, Francuzi. Svim ostvarenjima ovo će biti crnogorska premijera, osim tri filma kojima je ovo prvo prikazivanje u Nikšiću.

Naravno, neće biti zaobiđena ni zanimljiva crnogorska muzička istorija. Zahvaljujući Crnogorskoj kinoteci koja je posudila arhivski materijal, ali i ličnim arhivima pojedinaca, djelove njene specifičnosti i dinamike u periodu od 1960-1990. godine publika će prvi put imati prilike da vidi koncipirano i na jednom mjestu. Sve to, zaokružiće priča o današnjem stvaralaštvu u Crnoj Gori, kroz premijeru jednog filma snimljenog u sopstvenoj produkciji, izložbi likovnog materijala vezanog za domaću muziku i promocijom novih audio izdanja crnogorskih autora.

Osim filmskog programa, koji najavljujemo uskoro, publika će imati prilike da uživa u  cjelodnevnim pratećim programima koji će činiti tribine sa zanimljivim autorima iz regiona, izložbe i koncerti, dok će poseban dio biti posvećen strip umjetnosti. O svemu ovome, kao i o satnici manifestacije biće više riječi uskoro.

Zaštitni znak RD-a je djelo mladog i perspektivnog strip autora i ilustratora iz Nikšića – Veljka Miljanića.

Organizatori manifestacije Rokumentarni dani su portal Bučan pas i JU Zahumlje, Nikšić.
Sva dešavanja će se odigrati u prostoru KUD Zahumlje i klubu Blues Brothers bar.
Ulaz na sve projekcije filmova i sav prateći program je besplatan.
Projekat je podržan od strane Ministarstva kulture Crne Gore.
Redovno ažurirane informacije vezane za ovaj događaj možete naći na linkovima:
www.rokumentarnidani.me
www.facebook.com/rokumentarnidani

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


four − three =