Nikšić – Ovacije za Amiru Medunjanin i Boška Jovića

 

 

Jedinstvena bosanska kantautorka Amira Medunjanin, u pratnji sjajnog gitariste Boška Jovića, sinoć je u prepunoj sali Nikšićkog pozorišta, na koncertu za koji se danima tražila ulaznica više, povela publiku na gotovo dvosatno emotivno putovanje. Prva u nizu numera bila je čuvena “Kradm ti se u večeri”. 

– Bilo nam je lijepo. Svima nama čini mi se. Prvi put kad dođem u neki grad, i kada se neka lijepa energija desi, onda mi je to baš merak. I grad zapamtim po tome. To je ljubav do kraja. Svaki put nas neka nova emocija pokrene. Boško me rasplakao na nekoliko momenata. Večeras me je baš ponio. I on je izabrao neke pjesme koje su me emotivno ponijele. Prekrasan je bio koncert – istakla je Amira. 

Nakon prve numere bosanska kantautorka podijelila je sa publikom emotivnu priču o kantautoru iz grada pod Trebjesom, kojeg je slušala još kao djevojčica na kaseti, sa željom da pošalje poruku onima koji će ga možda prepoznati i pomoći joj da ga pronađe.

Tokom večeri na repertoaru su se smjenjivale numere “Ah, što ćemo ljubav kriti”, “Snijeg pade na behar, na voće”, “Moj dilbere”, “Što te nema” i brojne druge. Publika je Amirinu nadahnutu, jedinstvenu interpretaciju punu emotivnih trenutaka pratila u stopu, i pjevala sa njom.

Koncertnu čaroliju sinoćnje večeri upotpunio je svojim maestralnim izvođenjem i Boško Jović, kompozitor, gitarista, aranžer, sa kojim Amira sarađuje i nastupa duži niz godina.

– Publika nas je od samog početka koncerta prihvatila dobro i svijedjelo im se to što radimo. I to daje neki poseban osjećaj pri sviranju. Mi koji smo na bini to možemo osjetiti i nekako vratimo nazad to publici. Na repertoaru su se našle stvari koje su i na novom CD-u, uz neke koje smo prije svirali zajedno i koje volimo da sviramo zajedno. Iako sam postavio aranžmane, trudim se da ih donesem i na drugi način. Često neke djelove sviram kako me publika, atmosfera ponese – istakao je Boško Jović.

Publika je dugim aplauzom ispratila umjetnike na kraju konceta, a kao poklon stiglo je iznenađenje. Izvođenje bis numere bio je omaž kultnom nikšićkom kantautoru Miladinu Šobiću. Sama bez pratnje,veoma nadahuto i emotivno, Amira je izvela numeru “Umjesto gluposti”. Bio je to momenat koji će nikšićka publika dugo pamtiti.

– Njegove pjesme su moje djetinstvo. Imala sam sreću da odrastam uz super muziku, koja me je edukovala i oblikovala u čovjeka kakav sam danas. Mislim da je MIladin jedan od najvećih kantautora sa ovih prostora. Boli me što nije dao još više. Sve pjesme znam napamet. “Zarazila” sam dosta raje sa njegovom, poezijom prije svega. Ti tekstovi su male životne filozofije- istakla je Amira. 

Festivalski nastupi nastavljaju se u poneđeljak, 1. oktobra, kada je će na sceni JU “Zahumlje sa početkom u 20 sati, nastupiti talentovani i višestruko nagrađivani gitaristi Ju Vu iz Kine, i Siprijen Ncai iz Francuske.

Završnica festivala biće u znaku muzike i poezije crnogorskog boema i čuvenog pjesnika Vitomira Vita Nikolića. Melodijama sa gitare i stihovima nikšićkog Jesenjina, koji će nadahnuti publiku u Nikšićkom pozorištu, biće spuštena zavjesa na 13. izdanje Međunarodnog festivala gitare u Nikšiću.