Niš – Otvorena izložba „Savremena crnogorska likovna umjetnost“

U četvrtak, 10. maja 2018. godine, u Galeriji savremene likovne umetnosti Niš otvorena je izložba pod nazivom  „Savremena crnogorska likovna umjetnost“.

Projekat je nastao kao rezultat regionalne saradnje i partnerskih odnosa Centra savremene umjetnosti Crne Gore iz Podgorice i Galerije savremene likovne umetnosti Niš.

Na otvaranju izložbe su govorile Emilija Ćoćić Bilić, v.d. direktorke Galerije savremene likovne umetnosti i Maja Dedić, kustoskinja Centra savremene umjetnosti Crne Gore i autorka postavke a izložbu je otvorio prof. Branislav Mićunović, ambasador Crne Gore u Republici Srbiji.

Otvaranju su prisustvovali Jelena Mitrovska,  vjećnica za kulturu grada Niša; Milica Todorović, umjetnički direktor Galerije savremene umetnosti i Danica Bogojević, pomoćnik direktora Centra savremene umjetnosti Crne Gore kao i brojni umjetnici i kulturni poslenici grada Niša.

Emilija Ćoćić Bilić, v.d. direktorke Galerije savremene likovne umetnosti Niš, nakon pozdravnih riječi, kazala je sljedeće: “Delima dvadesetoro umetnika, autor izložbe Maja Davidović, kustos, prezentovala je savremenu likovnu scenu Crne Gore. Ona će biti izložena u Oficirskom domu do 30.maja. Time se naša saradnja ne okončava- Galerija savremene umetnosti Niš gostovaće u Podgorici oktobra ove godine i predstavićemo se delima savremene niške odnosno srpske likovne scene. Radujemo se toj saradnji, posebno što naše dve zemlje, povezane zajedničkom prošlošću i tradicijom, imaju dobru saradnju u oblasti kulture”.

Maja Dedić, kustoskinja Centra savremene umjetnosti Crne Gore, o prezentovanoj izložbi je kazala: “Svojom koncepcijom izložba nudi jedan od mogućih presjeka dešavanja na pluralističkoj crnogorskoj likovnoj sceni, vremenski omeđenoj u posljednje dvije decenije. U želji da prikažemo diverzitet i produktivnu živost aktuelnog trenutka crnogorske likovne umjetnosti, koncipirana je kao  skup  20  različitih likovnih poetika, koje se kreću u rasponu od lirske apstrakcije, ekspresionizma, savremene skulpture, do nove figuracije i minimal-arta. Pri odabiru umjetnika, pažnja je usmjerena na one u čijim radovima su vidljiva specifična obilježja i koji kroz upotrebu savremene umjetničke prakse, bilo da se radi o slici, crtežu, grafici, skulpturi, objektu ili instalaciji, istražuju sve aspekte društvenog okruženja i moguće relacije s umjetnošću. Riječ je o afirmisanim i internacionalno aktivnim autorima mlađe i srednje generacije, čija vrsnost i inventivnost umjetničke poetike može u svakom trenutku preći granice naše likovne teritorije, i dostojno se nositi s inostranim aktuelnim likovnim tendencijama. Ovi umjetnici snažnog personaliteta, otvoreni su za beskrajne mogućnosti izražavanja i skloni eksperimentalnom promišljanju o umjetnosti. Kroz slobodu individualnih samosvojnosti i izrazite doze intimizma, bez obzira na to da li su po vokaciji slikari, crtači ili vajari, upućuju na bogatstvo i multimedijalnost crnogorske  savremene likovne scene“.

Otvarajući izložbu, prof. Branislav Mićunović, ambasador Crne Gore u Republici Srbiji je kazao sljedeće: “”Crna Gora  zemlja slikara”, sintagma je koja se nerijetko upotrebljava kako bi se predočila činjenica da je jedna tako mala zemlja iznjedrila, i još uvijek to čini, veliki broj umjetnika. Ona je, još od davnina, riznica umjetnika koji svojim stvaralaštvom slave bogatstvo njene istorije, tradicije, prirodnih ljepota i raznovrsnost njenih običaja i mentaliteta, uobličavajući divljenje zavičajem u uvijek drugačija i posebna umjetnička djela izuzetne vrijednosti. Prvijenci moderne crnogorske umjetnosti Poček, Lubarda, Milunović, Filo, Dado…. su svojim impozantnim stvaranjem postavili temelje za dalje razvojne tokove moderne umjetnosti, doprinijevši prepoznatljivosti Crne Gore.

Utemeljena na čvrstim osnovama koje su postavili ovi veliki bardovi moderne likovne umjetnosti i tradiciji ex jugoslovenske postmodernističke prakse, današnju crnogorsku likovnu scenu karakteriše simultanost različitih praksi i diskursa, jezički pluralizam i otvorenost ka različitim umjetničkim procesima.

Prodor novog i savremenog u crnogorskoj umjetnosti izvršila je generacija umjetnika koji su svoje umjetničko obrazovanje sticali prvenstveno u Beogradu, da bi po povratku u Crnu Goru svojim angažovanjem umjetnički život u svojoj zemlji krajem osamdesetih učinili aktivnijim i bogatijim, uveliko doprinoseći njegovom razvoju. Druga, pak, mlađa generacija  autora, stupanjem na likovnu scenu od devedesetih godina pa do danas, donosi sa sobom jednu sasvim novu stvaralačku energiju. Otvaranjem Akademije likovnih umjetnosti na Cetinju 1988. godine, (koja  ove godine slavi trideset godina od osnivanja), ona postaje nosilac novih umjetničkih znakova  i pokretač velikog iskoraka u razvoju savremene crnogorske umjetnosti. Velika društvena, politička i istorijska dešavanja koja su zadesila ex jugoslovenske prostore, pa samim tim i Crnu Goru, u ovom periodu, ostavila su traga na društvo i na  umjetničku scenu, prelivajući se i na radove likovnih umjetnika. Uprkos činjenici da su bili sputani okolnostima, naši umjetnici su uspjeli da se od toga distanciraju i stvore savremene prakse, ostajući otvoreni prema svijetu i novim likovnim iskustvima.

Izložba „Savremena crnogorska likovna umjetnost“ u galeriji Oficirski dom u Nišu jedan je od mogućih presjeka aktuelnog trenutka ove scene i potvrđuje širinu izražajnih formi i njenu raznovrsnost. Pred nama su radovi 20 umjetnika pomenute srednje, mlađe i najmlađe generacije. Oni su, ne samo u našoj sredini, već i na široj međunarodnoj sceni, u poslednje dvije decenije, svojom autentičnošću i umjetničkim izrazom potvrdili činjenicu da ne postoji samo jedan legitiman jezik savremene umjetnosti. Bez obzira da li su po vokaciji slikari, crtači, vajari, u pitanju su umjetnici snažnog personaliteta, u čijim radovima možemo prepoznati preispitivanje savremenosti kroz otvorene i jasne forme, slobodno kretanje kroz područje umjetničkog izraza i upotrebu raznorodnih materijala, medija i novih tehnologija. Stoga, ova izložba je koncipirana kao skup različitih likovnih poetika, što je, pored nespornog kvaliteta i draži prezentacije širokog spektra izražajnih formi, čini kompleksnom i slojevitom i opravdava ovakav odabir djela,

Raznovrsni kreativni koncepti zadivljuju bogatstvom mašte, obiljem sadržaja, neiscrpnom darovitošću i originalnošću njihovih autora. Karakteriše ih umjetnička zrelost i snažni kontemplativni potencijal, što ih čini dostojnim reprezentima sredine iz koje dolaze i ravropravanim segmentima internacionalne umjetničke scene i globalnih umjetničkih kretanja i tendencija“.