Nova knjiga Borislava Jovanovića – Predreferendumski razgovori

 

 

Borislav Jovanović

Predreferendumski razgovori

SUVERENISTIČKA PODSJEĆANJA

 

U izdanju Crnogorskog kulturnog centra (Podgorica) – a povodom decenije obnove crnogorske države – upravo je izašla knjiga Predreferendumski razgovori autora Borislava Jovanovića. Knjiga je podnaslovljena sa ISTORIJA/ IDENTITET/ KNJIŽEVNOST. Njen sadržaj čini 29 intervjua sa poznatim ličnostima iz Borislav Jovanovicistoriografije, kulture i književnosti. Autor je, kako, navodi u Napomenama izvršio selekciju od sedamdesetak intervjua koje je, kao novinar, Pobjede uradio za ovaj crnogorski dnevni list tokom decenije prije Referenduma od 21.maja, 2006. godine. Zastupljeni su: dr Vojislav P. Nikčević, dr Radoslav Rotković, dr Branko Pavićević, dr Mijat Šuković, Jagoš Jovanović, dr Šerbo Rastoder, Jevrem Brković, Branko Banjević, Sreten Perović, Božo Bulatović, dr Danilo Radojević, dr Božidar Šekularac, dr Vuk Minić, dr Novak Kilibarda, dr Jakov Mrvaljević, dr Aleksa Đilas, Čedomr – Čedo Vulević, Mladen Lompar, Čedomor Drašković, Dragan Kujović, Zuvdija Hodžić, Husein Bašić, Živko Nikolić, Balša Brković, Dragan Radulović, Pavle Goranović, Andrej Nikolaidis, Aleksandar Bečanović, Milovan Radojević. Redosljed intevjua nije dat hronološki, a među njima se nalazi i razgovor sa dr Vojislavom P. Nikčevićem koji se objavljuje po prvi put.

Knjiga Predreferendumski razgovori - naslovnaUrednik je Čedomir Drašković a recenzent Ilija Despotović. U svom viđenju Predreferendumskih razgovora Despotović kaže: Iako su ranije objavljeni, i mada je prošlo prilično vremena, intervjui su i sada sasvim aktuelni…Sve u svemu, Jovanovićeva knjiga Predreferendumskih razgovora, a mogli bismo, mirne duše, da je naslovimo, i kao Opštereferendumski razgovori, jer je svojevrstan udžbenik, identitetska hrestomatija, priručnik za političare, medije, kulturne radnike, za sve javne djelatnike, kojima je stalo do Crne Gore, do njene vječnosti. Nije dovoljno uzviknuti: da je vječna Crna Gora! Jovanovićevi intervjui su pokušaj da se taj retorički poklič prenese na  plan  praktičnog djelovanja!

Na naslovnoj strani knjige je Orden za nesavisnu Crnu Goru kojeg  je 1851. godine ustanovio  knjaz Danilo, a na zadnoj korici forografija sa suverenističkog skupa na Trgu Slobode od 18.maja, 2006. U tekstu Suverenističke spone autor je citirao odlomke iz pisma knjaza Danila objavljenog u londonskom listu The Times objavljenog  30. oktobra, 1856. godine. Riječ je o noti knjaza Danila  upućenoj Mirovnoj konferenciji u Parizu od koje je tražio priznanje Crne Gore kao suverene države.

Objavljivanje ove knjige pomoglo je Ministarstvo kulture Crne Gore.

Borislav Jovanović  je  pisac, književni kritičar i publicista. Objavio je pet romana, šest zbirki poezije, pet knjiga književnih kritika i eseja (vezanih za crnogorsku književnost, posebno za Novu crnogorsku književnost, kao i nekoliko knjiga za đecu i najmlađe. Član je Udruženja nezavisnih književnika Crne Gore, Crnogorskog PEN  Centra i Matice crnogorske.

 

Knjiga Predreferendumski razgovori - 550