Novi 28. broj časopisa “Komun@” posvećen Nikšiću

 

 

 

Novi 28. broj časopisa za lokalnu samoupravu i njegovanje baštine “Komun@” odštampan je  i već se nalazi na prodajnim mjestima širom Crne Gore.

KOMUN@ je ovoga puta na povećanom broju strana, čak 40, tj. 12 više od uobičajenih 28 i u cjelosti  je posvećena Nikšiću, a donosi veliki broj interesantnih tekstova  iz svih oblasti sa tog područja.

Časopis započinje uvodnikom Zavičaj evropskih velikanaiz pera Veselina Grbovića, prvog čovjeka nikšićke opštine koji ističe “da je Nikšić dugo bio tvrđava na prometnom putu i granici pa mu je zato istorija kao nijednom drugom kraju ostavila brojne datume, ljude i događaje za pamćenje i sjećanje, kao i  bogatu kulturnu baštinu”.

U ovom broju Komune tekst Zorana A. Boškovića pod naslovomDva slobodarska septembra” posvećen sudbonosnim datumima pod Trebjesom u kojem kaže da “u životu svakog grada istorija piše datume i godine koji veličinom postanu kamen temeljac prošlosti i sadašnjosti i budućnosti”

Tu su i esej o podizanju spomenika Ljubu Čupiću prof dr Milenka Perovića i priča na istu temu Svetlane Mandić sa naslovom “Osmijeh se vratio gradu” u kojem kaže da je ostalo zapisano da je Ljubo Čupić, crnogorski Če Gevara, na strijeljanju pošao kao na svadbu- uspravan, ponosan i gord, a Slobodan Bato Mirjačić piše o izgradnji novog spomenika u Nikšiću “U slavu i čast komitima”.

Komun@ u ovom broju objavljuje ekskluzivnu priču koja se prvi put publikuje o nikšićkom Romeu i Juliji pod naslovom “Čast i ljubav jači od bruke i mržnje” autora mr Saita Šabotića, a Veselin Konjević piše o iseljavanju nikšićkih muslimana koja su započela još 1864.godine.

U ovom broju Komune i priče o Nikšićkim mostovima, Svetlane Mandić, Karađorđevoj ulici Milene Radonjić i Ugostiteljstvu pod Onogoštom pod naslovom “Han od Anderbe” autorke Mire Rovčanin.

Isto tako Zoran M. Zečević piše o tajnama  aerodroma Kapino Polje i operaciji “Velveta”pod naslovom “Krila pod velom od somota”.

Radmila Uskoković Ivanović u sjećanju  predstavlja vizionara i humanistu Stanislava Ćana Koprivicu u tekstu pod naslovom “Siromašan je samo čovjek bez mašte”, a Slobodan Vuković Vita Nikolića i drumovanje sa njim sa naslovom “Ajmo Bašo na još po jednu”.

Tu je i priča dr Zorana Koprivice o filmskom opusu Živka Nikolića “Čuvar čuda neviđenog”, kao i  Mladena Kučeka o arhitekti Slobodanu Vukajloviću pod naslovom “Neimar udarničkog kova“.

Veliša Kadić u ovom broju Komune piše o boemštini i humoru pod Onogoštom u tekstu “Oj kafano majko” a Boro Kontić, Sarajlija iz Nikšića podsjeća na Nikšić iz vremena šezdesetih godina minulog vijeka, dok Bratislav Bato Kokolj u svojim medaljonima između ostalog piše o boravku Tina Ujevića u Nikšiću koji je u tom periodu ispisao stihove zbirke “Auto na korzu” što predstavlja ispričanu i nezaboravljenu epizodu u kulturnoj baštini grada pomeđu Trebjese, Bedema, Bistrice i Mrkošnice…

Mr Amer Ramusović u ovom broju Komune piše o zavidnoj tradiciji pivarstva u Nikšiću podsjećajući da je “zahvaljujući generacijama pivara i  Nikšićkom pivu, čiji su kvalitet i ime davno prešli granice Crne Gore, odnedavno grad pod Trebjesom bogatiji i za prvu craft pivaru” u tekstu pod naslovom “Od Vuka do Mammuta”, a Branko A. Koprivica podsjeća na zavidnu tradiciju nikšićkog novinarstva  gdje kaže da  se navršilo 57 godina od kako su počele izlaziti Nikšićke novine.

U foto reportaži glavni urednik Komune Minja Bojanić vraća nas na zlatna vremena još jednog nekadašnjeg  prepoznatljivog privrednog giganta u bivšoj Jugoslaviji – Željezaru “Boris Kidrič” po kojem se prepoznavao Nikšić, a istovremeno predstavlja Boška Roganovića i dio njegove kolekcije fotografija iz Starog Nikšića koje decenijama sakuplja i prezentira na svojoj facebook stranici “Ja volim Nikšić”. Tu je i priča Mladena Kučeka o najstarijoj benzinskoj stanici, svojevremeno najljepšem građevinskom objektu u Nikšiću.

Na stranicama posvećenim kulturi u gradu pod Onogoštom Komun@ iz pera Slavojke Marojević piše o 13-to ipo decenijskom  nikšićkom pozorišnom trajanju u tekstu pod naslovom “Magija u tri vijeka”, a Renata Bulajić, mr Goran Radojičić i Mihailo Perošević podsjećaju na veliki jubilej-120 godina Zahumlja, sigurno najznačajnije kulturno obrazovne institucije sa naslovom “Hram i riznica kulture”. Tu je i tekst Spasoja Bajovića o pola vijeka postojanja književne zajednice “Vladimir Mijušković “ i “nikšićkoj muzičkoj  ikoni” Miladinu Šobiću koji je kako piše mr Željko Rutović “jedan od onih koji je sebe svojim djelom upisao u krug besmrtnika”.  Takođe, prof. dr Ratko Božović nad knjigom kazivanja Nikole M. Lipovca “Priče i anegdote iz Crne Gore“ ističe “da bi bilo prirodno da se ta knjiga nađe u svakoj crnogorskoj kući koja drži do svog identiteta i da bi je trebalo dati i djeci da je pročitaju jer ona djeluje kao moderno, a ponekad i kao postmoderno štivo…”

Komun@ piše i o “dobrom duhu Nikšića” i tamošnjim  festivalima iz pera Dragane Mrkić, o četiri decenije postojanja slikarske grupe “Generacija devet” o kojoj piše Mina Gezović, dok Željko Milović podsjeća na lik i djelo Nikole Karovića koji je pjesmom proslavio Nikšić i ušao u Ginisovu knjigu jer je 61 državnik uživao u njegovim izvođenjima pjesama, a Titu je čak 103 puta pjevao za njegovu dušu.

Isto tako Radmila Perović predstavlja Banjsko-Vučedolsku regiju, Banjane i Velimlje i kaže da turisti koji obiđu ovaj kraj sa neobičnom arhitekturom ističu da ih predjeli podsjećaju na one iz italijanske Toskane.

Mr Mirjana Popović predstavlja Filozofski fakultet u Nikšiću i tamošnji  studij socilogije, dok Braho Adrović i Zoran B. Bošković pišu o nekadašnjem studentskom životu u gradu pod Trebjesom u kojem kažu da “postoje na svijetu gradovi i ljudi koji vas zadive i osvoje na prvi pogled, ali rijetki su gradovi kao što je Nikšić koji čovjeku ostaje u duši kao nešto najrođenije, što se jednom zavoli i vječno traje..”

Komun@ u posebnom tematskom broju posvećenom Nikšiću svoje stranice djelimično posvećuje zavidnoj sportskoj baštini pa tako doajen crnogorskog sportskog novinarstva Dino Tuzović piše o počecima  i razvoju fudbalskog sporta u Nikšiću, Blagoje Đukanović o FK Čelik, a Sreten Miranović o kultnoj i nekadašnjoj najboljoj ekipi malog fudbala u bivšoj Jugoslaviji “Premijer” sa zavidnim trofejima koja je u najboljoj mjeri proslavila Nikšić. Tu je i tekst Dražena Draškovića o sedam decenija postojanja basketa pod Trebjesom pod naslovom “Koš izmišljen za Nikšićane” u kojem kaže \\ da bi statističari imali pune ruke posla da u odnosu na broj stanovnika “izbroje” koliko su Nikšićani osvojili medalja i titula, postigli koševa, “udarili” rampi, odigrali utakmica na vrhunskim nivoima\\.

U ovom broju Komune i tekst Vildana Ramusovića o ljetošnjim veoma uspješnim promocijama Komune u Lovćencu, Gusinju i Petnjici sa naslovom “Maleni časopis velike vizije” uz podsjećanje da će promocija tog 28. specijalnog tematskog broja Komune posvećenog Nikšiću u oviru obilježavanja 18.septembra- Dana Opštine Nikšić biti održana 17. septembra u  prostorijama Muzičke škole u gradu pod Onogoštom.