Novi broj časopisa Ars, u izdanju Otvorenog kulturnog foruma sa Cetinja

 

OKF - logo

 

Ars, časopis za kulturu, književnost i društvena pitanja, objavljen je četvrti put ove godine.  Broj otvara odlomak iz novog proznog djela Svetislava Basare „Andrićeva lestvica užasa“. Slijedi poezija Tonka Maroevića, čiji naslov referira na slavno djelo Petra II Petrovića Njegoša, „Čitajući Luču mikrokozma“. Osim poezije Tonka Maroevića, u ovom dijelu je objavljen njegov zapis o novoj knjizi poezije „Nemjesto“ hrvatskog pisca Ervina Jahića. Josip Osti je predstavljen u ovom broju Arsa tekstovima koje objedinjuje naslov „Duhovi kuće Heinricha Bölla“. Radi se o fragmentima iz knjige Josipa Ostija, koja je kaleidoskopski roman, sačinjen iz ars-2016-4priča, prevashodno o piscima, Mladinska knjiga, Ljubljana, 2016. u autorovom prevodu. U ovom broju Arsa objavljen je odlomak iz romana u nastajanu „Početak“, crnogorske spisateljce Olje Knežević, pod naslovom „Samoj sebi“. Slijedi tekst Josipa Mlakića pod naslovom „Crni gavran i bijele vrane“.  U ovom broju Arsa objavljen je i poetski debi Tijane Rakočević, koji nosi naziv  „Očuđenje“.  Mlada slovenačka spisateljica Zarja Vršič predstavila se u novom broju Arsa poezijom koja nosi naziv „Dan kad sam razumjela Henrija Bergsona“. Ars objavljuje poeziju Slobodana Blagojevića pod naslovom „Ljetopis“. Slijedi poezija Borisa Marića „Velika depresija“, koji prvi put objavljuje u Arsu. Ars objavljuje novu dramu crnogorske književnice Dragane Tripković pod naslovom „Mlijeko u prahu“, čija je radnja smještena u vrijeme agresije JNA na Dubrovnik 1991. godine.

Slijedi proza Džudi Badnic „Vrijeme posjete“ koju je sa engleskog prevela Floriana Idrizović. Priču Tanit Li „Ogrtač od krvi“ koja je sljedeća objavljena u Arsu, prevela je Aleksandra Nikčević-Batrićević. Jasna Šamić se u ovom broju Arsa predstavlja tekstom „Sjeti se da zaboraviš“. Nikolina Đurović piše o romanu Umberta Eka „Pape Satàn Aleppe“ u tekstu pod naslovom „Tečno društvo Umberta Eka“. Žana Ognjenović u tekstu „O moći i istrajnosti žene“ piše o novom proznom djelu Bosiljke Pušić „Balada o Itani“. Vladimir Jovanović objavljuje novi tekst pod naslovom „On je globalno najpoznatiji Crnograc, ali sunarodnici u otadžbini ni danas o njemu ne znaju ništa. Zove se…“. 

Anka Vučinić-Gujić za Ars piše tekst „Elementi postmodernizma u Balsamovanoj kletvi Mladena Lompara“ o knjizi jednog od najpoznatijih crnogorskih pjesnika. Vlatko Simunović u tekstu „Neponovljiv susret fakata i fikcije“ piše o novom romanu Miljenka Jergovića „Nezemaljski izraz njegovih ruku“, objavljenom u Otvorenom kulturnom forumu, Cetinje, 2016. Ars donosi i tekst o Velikićevom romanu „Islednik“, o kojem piše Goran Radojičić pod naslovom „Svi ponekad poželimo da istresemo iz sebe ono što se godinama taložilo“. Broj zatvara In memoriam posvećen Slobodanu Tomoviću, koji je pod naslovom „Mislilac renesansnog nadahnuća“ napisao Milorad Popović. 

Tekstovi iz noog broja časopisa Ars će se uskoro naći na sajtu OKF-a, www.okf-cetinje.org.

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


13 − two =