Novi broj časopisa za književnost, umjetnost i kulturu QUEST

 

 

Iz štampe je izašao 10 broj časopisa za književnost, umjetnost i kulturu QUEST.

Prve strane časopisa donose prijevode klasične kineske poezije autora iz doba loze Tang (618-907) u prevodu Dragoslava Andrića.

U uvodnoj riječi rubrike SAVREMENI POLJSKI PJESNICI, Grzegorz Łatuszyński ističe da je za čitaoce Questa iz antologije koju je pripremio izdvojio savremene poljske pjesnike koji su manje poznati u Crnoj Gori, a jako su cijenjeni u poljskom pjesništvu. Slijedi izbor petnaest savremenih poljskih pjesnika.

Vojćeh Hmjelevski i Ivona Vujisić u rubrici KNJIGA O CRNOJ GORI pišu o knjizi Gžegoža Latušinjskog „Crnogorske klime” – Književni i novinarski pregled. Kako je nastala knjiga najbolje se vidi iz sljedećih autorovih riječi: „Dugi niz godina fascinacije ovom zemljom, njenom literaturom, istorijom, tradicijom rodile su u meni želju i interesovanje za Crnu Goru“.

Dušan Đurišić i Ljubeta Labović su zastupljeni u dijelu časopisa CRNOGORSKI PISCI NA DRUGIM JEZICIMA. Prijevodi su iz knjiga „PAPER DRAGON” Dušana Đurišića i „CHAMBRE ÍNTÉRÍEURE” Ljubete Labovića.

NOVI RUKOPISI donose odlomak „IGRAČKA“ iz romana Miraša Martinovića, kao i priču „ZEMLJA KAVA, MORE TINTA, NEBO RUZMARIN“ Lidije Vukčević.

GOSTI QUESTA su Petar Gudelj, najveći živi hrvatski pjesnik, klasik hravtske književnosti i Gradimir Gojer, reditelj, pjesnik, esejista, kolumnista, izuzetan stvaralac, nezaobilazan kao teatralog u istoriji BH pozorišta.

U rubrici POEZIJA, PROZA objavljene su pjesme Ljubete Labovića i Stanke Rađenović Stanojević, kao i priče Svetlane Sekulić.

Tekst Borislava Cimeše „Rastvaranje mita o velikom bratu“ objavljen je u rubrici SVJEDOČANSTVA.

U rubrici FANTASTIKA, HOROR objavljene su priče Bojana Ekselenskog i Aleksandra Obradovića.

Prof. dr Sofija Kalezić u rubrici ESEJI, PRIKAZI piše o književnosti za đecu i omladinu jednog od najznačajnijih crnogorskih romanopisaca Čeda Vukovića. U istoj rubrici je i osvrt Bogića Rakočevića na knjigu Miroja Vukovića „Engleska posla 2”. Tu je i tekst dr Zagorke Kalezić o knjizi Triva Zolaka „Čudesna moć žene IV“.

KULTURNA BAŠTINA daje prikaz ZBORNIKA NIKOLE BUROVIĆA iz 1696. godine koji je za ovaj broj časopisa pripremio i odabrao Aleksandar Radoman.

 

KLIKNITE NA NASLOVNU STRANU DA OTVORITE
KOMPLETAN ČASOPIS