Novi broj časopisa za lokalnu samoupravu i njegovanje baštine Crne Gore “Komun@”29.BROJ
Novi broj časopisa za lokalnu samoupravu i njegovanje baštine “Komun@” , peti po redu u ovoj godini odštampan je i već se nalazi na prodajnim mjestima širom Crne Gore.

Komun@ i ovoga puta donosi veliki broj interesantnih tekstova sa cijelog područja Crne Gore, a časopis započinje uvodnikom Aleksandra Bogdanovića, aktuelnog ministra kulture pod naslovom ” Plodovi koncepta volje i znanja ” koji ističe da “koncepcija kakvu dosljedno sprovodi časopis Komun@ pokriva onaj bitni segment kulture jedne države, čiji dobar dio često zna ostati van širih strategija koje se bave valorizacijom materijalnog i nematerijalnog nasleđa Crne Gore”…

U ovom broju Komune u rubrici In memoriam, Amer Ramusović posvećuje redove i upućuje potonji pozdrav nedavno preminulom kolegi Boru Krivokapiću, jednom od najvećih imena jugoslovenskog i crnogorskog novinarstva u tekstu pod naslovom “Borac iz plejade velikana”.

Tu je i specijalna fotoreportaža posvećena dodjeli nagrada tog časopisa za afirmaciju i očuvanje kulturne baštine Crne Gore sa svečanosti organizovanoj tim povodom pod naslovom “Počast pravim pregaocima” kao i obraćanje ovogodišnjeg laureata Nenada Stevovića koji napominje da “hiljadugodišnje taloženje kulturne baštine Crne Gore je stvorilo vrijednost koju moderni svijet koji teži napretku cijeni i kome je je ta vrijednost potrebna”.

Komun@ je takođe nekoliko tekstova posvetila istorijskim dešavanjima u Crnoj Gori pa tako Mašo Miljić piše o prvoj “Istoriji Crne Gore” iz 1754. i Povjesnici Vladike Vasilija za koju kaže da je “veliki početak u sagledavanju crnogorske državne i nacionalne prošlosti”.

U dijelu koji obilježava vijek od održavanja Podgoričke Skupštine Husein Ceno Tuzović piše kako je nestajala crnogorska država, dr Goran Sekulović o “brutalnom negiranju identiteta”, a Veselin Konjević o Božićnjom ustanku i “Žrtovanju za pravo, čast i slobodu”.

U stalnoj rubrici Komune iz crnogorske diplomatije, Dejan Vuković piše o umjetnosti tehnike pregovoranja tadašnjeg energičnog vladara knjaza Danila Petrovića, a dr Jasmina Nikčević o snazi i gordosti crnogorke Pešine koju Onore del Bazak u svom romanu “Seljaci “ označava kao hrabru, gordu i sa energijom, upoređujući je istovremeno sa sniježnim vrhovima njene postojbine.
Dr Marijan Premović u tekstu o bjelopoljskom Nikolj pazaru naglašava da je to bio ”Trg od roblja i dukata” i da je trgovina u drugoj polovini XV vijeka bila najunosniji posao tada, a Dražen Drašković piše o nekadašnjoj džamiji u Kolašinu čiji su ostaci postojali sve do polovine XX stoljeća, kada je počelo urbanističko i građevinsko oblikovanje Kolašina nakon II Svjetskog rata. Na stranicama Komune i priča o slijepom guslaru iz Grahova Simu Kovačeviću Milutinoviću koju potpisuje Slobodan N.Kovačević, a beranski hroničar Adem Ado Softić piše o bunaru Salihage Vilića koji godinama u centru Berana stoji zatrpan i zaboravljen od svih.

Zahvaljujući portalu Fos media i njegovoj novinarki Violeti Rovčanin u najnovijoj Komuni i ekskluzivna priča o velikoj ljubavi bjelopoljskog učitelja Đukana Koraća i Šahze -kćeri turskog bega Huseina Ćorovića koju je s ponosom ispričala njihova praunuka Danica.

U tekstu o Zlatku Vujotiću, “Znalcu i kamenom tkalcu” mr Željko Rutović piše o njemu kao “baštiniku baštine koji umom i djelom štiti izvorno graditeljstvo Crne Gore, prenoseći ga u nasljeđe i dragocjeni zalog dolazećim generacijama”…a Branislav Kadić o Radomanu Ralu Buriću iz Velje Zagrede kod Danilovgrada kao svojevrsnom kolekcionaru jedinstvenog vremeplova, tradicije i nostalgije…

I ovoga puta u Komuni ne izostaju jedinstveni eseji Ramiza Hadžibegovića koji u ovom broju piše o Katunu kao vatrištu nade i radosti.
Tu je i tekst urednika Komune Minje Bojanića o jubileju-pola vijeka praznika mimoze u Herceg Novom sa naslovom “Fešta od cvijeta prvovjesnika” i Željka Milovića iz Bara koji u spomenaru sa muzičke scene podsjeća da je početkom pedesetih godina prošlog vijeka Jugoslavijom zavladala meksička muzika kao posebnost i kulturni fenomen tadašnje zajedničke države.

Nataša Nelević piše o obnovljenoj kući Borislava Pekića u Šavniku i nastojanju tamošnjeg Centra za kulturu da to postane “Rezidencija pisane riječi” zbog čega je i organizovan forum “Pekićeva kuća-Naša prilika”,a Maja Grgurović o bibliotečkom blagu Perasta koja u tekstu kaže da Peraštani nijesu odvajali knjigu od mača.
Jovan Džodžo posvećuje pažnju na stranicama Komune Nikšićkoj likovnoj sceni i umjetnicima iz grada pod Trebjesom “koji su ispisali i ispisuju kulturne stranice savremene crnogorske istorije”…a Zorica Joksimović iz Budve fotografijama Ekaterine Burakove Šćekić u tekstu pod naslovom “Boka u objektivu iz moskovskog kofera”.
Tu je i priča Vildana Ramusovića o osnivanju “Intbau Montenegro” kao filijali intarnacionalnog udruženja INTBAU iz Velike Britanije koje pod pokroviteljstvom Princa od Velsa broji oko 5000 članova širom svijeta, a u svom programu potencira promociju, širenje znanja i iskustva o vrijednostima i značaju kulturnog nasljeđa, dok Sadik Pelinković piše o jednoj od Ulcinjskih legendi – tajanstvenom turbetu Fani.

U stalnoj rubrici Komune Novi naslovi predstavljena je knjiga Slobodana Čukića “Podgorički brevijar” iz pera dr Aleksandra Radomana u kojem ističe da se Čukićevo čitanje istorijskih izvora zasniva na pažljivom proučavanju i upoređivanju sa etnografskom građom, svjedočanstvima i arheološkim istraživanjima, a mr Svetlana Sekulić knjigu “Razmeđa Bihora” koja predstavlja zbirku odabranih priča sa festivala “Zavičajne staze”.
Ni ovoga puta ne izostaje i jedna sportska priča koju potpisuje Mladen Kuček u kojoj se govori o nazaboravnim driblinzima nikšićke fudbalske sportske legende Branku Baji Stamatoviću.

I ovaj, broj Komune potpisuju direktor mr Amer Ramusović, glavni urednik Minja Bojanić i grafički urednik Voislav Bulatović, a čitaoci ga mogu pronaći na svim kioscima štampe i ostalim prodajnim mjestima širom Crne Gore.