Novi broj časopisa za lokalnu samoupravu i njegovanje baštine “Komun@”


 34.BROJ

Novi broj časopisa za lokalnu samoupravu i njegovanje baštine “Komun@ odštampan je i već se nalazi na prodajnim mjestima širom Crne Gore. I ovoga puta Komun@ donosi veliki broj interesantnih tekstova sa cijelog područja Crne Gore među kojima je tekst Radoice Luburića posvećen novonastaloj situaciji pod naslovom “U životu –život je najvažniji! sa sloganom #Ostani doma, čime se Komun@ priključila programu Ministarstva kulture pod nazivom “Živimo kulturu-ostani doma”, pokazujući na taj način društvenu odgovornost i u trenutnim okolnostima.

Inače, ovaj broj Komune započinje uvodnikom, dr Edina Jašarovića dekana Fakulteta za dramske umjetnosti Univerziteta Crne Gore pod naslovom “Čija je naša baština” koji ističe da Crna Gora, iako je dozvolila u posljednjih trideset godina izvjesnu hiperprodukciju sakralnih i religijskih objekata da je kao društvo i kao zajednica ipak uspjela da sačuva mir kao svojevrsno i najvrednije nasljeđe nekih budućih generacija”…

U tekstu o Rovačkoj republici kao pomenu i opomeni pod naslovom “Otpor na krvavom oltaru “Slavenko Jovanović, naglašava da je “Rovačka republika” krupni istorijski događaj savremene istorije Crne Gore.

U stalnim Komuninim rubrikama “Esej” i “Iz naše diplomatije” Ramiz Hadžibegović piše o Himni gdje napominje da “Čovjek koji ne poštuje himnu svoje države ne poštuje ni samog sebe, a Dejan Vuković ističe da Petar I Petrović Njegoš misionarski, neumorno miri zavađena crnogorska bratstva, kroti njihov violentan duh, mukotrpno trijebi krvnu osvetu…

Nenad Stevović piše o znamenitom Mađaru Jožefu Bajzi, akademiku, univerziteskom profesoru i bibliografu i jednom od iskrenih prijatelja Crne Gore, a Željko Rutović o crnogorskoj nošnji  koji u tekstu  pod naslovom “Duh, tijelo i odijelo” naglašava da “Nezavisno od socijalnog statusa, imetka, materijalnog položaja, Crnogorac je uvijek brinuo kako će se pojaviti “među svijet”.

Dražen Drašković u tekstu sa naslovom ”Veljko i Majo “piše o tome kako je doktor Maksim Popović, davne 1971. injekcijom u srce spasio život Veljku Vlahoviću, a dr Čedomir Bogićević u slovu o akademiku Sretenu Peroviću kaže da je “njegova veličina u suždržanosti, a ljepota u jednostavnosti“.

U najnovijem broju Komune i nekoliko istinitih i vrijednih priča među kojima je ona o satanskim zločinima Popa Mace u Pljevljima 1944.g. iz pera doajena crnogorskog  žurnalizma i publiciste Buda Simonovića pod naslovom “Krvolok sa oreolom sveca”, zatim dvije priče iz Berana. Prva Menduhe Murić o dobročinstvu Faika Hadrovića koji je rizikovao svoj život ne strijeljajući nepoznatog mladića, i druga Adema Ada Softića o  poštenju i časnom postupku stomatologa Milivoja Maslovarića. Tu je i veoma zanimljiva priča Željka Milovića o Mileni Delibašić, ljepotici iz Spuža koja je daleke 1907g., predstavljala Crnu Goru u Londonu na izložbi balkanskih država po želji knjaza Nikole.

Još jedan doajen crnogorskog novinarstva Dušan Duško Jolić piše za Komunu i to o visokom dimnjaku pljevaljske termolektrane koji odgovara visini solitera od 83 sprata u tekstu pod naslovom “Vatrostalni krojači panorama“ a Miro Marušić o ideji da se organizuje festival dobrotske čipke u Kotoru.

U ovom broju Komune i priča Magdalene Radunović o Manstirskim kompleksima Skadarskog jezera sa naslovom “Kamena gnijezda meštara i štampara”, zatim priča Stojana Stamenića o Dinamu- prvom orkestru pop muzike u poratnom Titogradu, potom priča Rasima Ćelahmetovića  o čuvenom tekstopiscu Ruždiji Krupa iz Pljevalja, autoru velikog broja tekstova pjesama među kojima su “Mostovi na Morači”, “Svi Pljevaljski tamburaši”…Tu je i podsjećanje Minje Bojanića na 55 godina uspješnog bavljenja pjevanjem izvornih pjesama Branke Šćepanović-Dive crnogorske etno muzike i priče o pola vijeka postojanja Unireksa i školskom ljetopisu “Svitanja”.

U novoj Komuni i priča čuvenog crnogorskog šahovskog velemajstora Božidara Bonje Ivanovića o nenadmašnom svjetskom šahisti i tragičaru Robertu Bobiju Fišeru za koga je naš velemajstor zatražio posthumnu  rehabilitaciju od američkog predsjednika Donalda Trampa, kao i tekst Dragana Bobija Perovića o Mirsadi Ganić, nekadašnjoj džudiskinji i članici sjajne generacije  rukometašica Budućnosti pod naslovom “Trofejna na dva fronta”

Tu su i tekst  Rijalde Ramusović sa promocija najnovijeg Komuninog izdavačkog poduhvata knjige ”Ne daju mi oči da šutim“ održanih u Sarajevu, Goraždu i Podgorici i prikaz te knjige autora Šemsudina Gegića koji je napisao dr Draško Došljak.

I ovaj, broj Komune potpisuju direktor mr Amer Ramusović, glavni urednik Minja Bojanić i grafički urednik Voislav Bulatović, a čitaoci ga mogu pronaći na svim kioscima štampe i ostalim prodajnim mjestima širom Crne Gore.


Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


nineteen + 4 =