Novi Sad – Predstava “Koštana”

 

Centar za kulturu Tivat

 

U subotu 24.09.2016. godine u 20 sati na sceni “Jovan Đorđević” u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu biće izvedena pozorišna predstava “Koštana” u produkciji Centra za kulturu Tivat, Srpskog narodnog pozorišta i Studentskog kulturnog centra iz Novog Sada.

“Koštana” je i autorski projekat reditelja Kokana Mladenovića, po tekstu Borislava Stankovića koja je izazvala veliku pažnju medija i javnosti. U predstavi igraju Emina Elor, Nebojša Dugalić, Emir Ćatović, Emir Hadžihafizbegović i drugi. Prvi put je izvedena na Festivalu “Purgatorije 2016.” pred punom ljetnjom pozornicom u Tivtu.

Muziku za predstavu je komponovao Marko Grubić, koji zajedno sa članovima sastava “Vrooom” Andrijanom Belošević i Dzamalom Al Kiswani-jem izvode numere uživo.

“Koštana” je velika posveta talentu i slobodi. Lik Koštane nadrasta sredinu u kojoj živi, ruši ustaljena pravila i obrasce ponašanja, uskovitlava „mrtvo more“ jedne bezidejne i zatvorene sredine i na kraju biva proterana. Palanka se uvek nemilosrdno obračunava sa onim što je ugrožava. Koštana peva o slobodi, slobodi ljubavi, slobodi strasti, slobodi pojedinca od svih društvenih stega. Njen način pevanja i plesa toliko je originalan, a njen izgled tako zavodljiv, da čitav grad biva „ugrožen“ njenom pojavom – lokalna hijerarhija se raspada, a moralne norme patrijarhalnog konzervativnog sveta počinju da pucaju pred ovim naletom strasti i talenta. Palanka će učiniti sve da Koštanu svede na svoju meru. Pokušaće da je kupe, udaju, prodaju. Sama u svom tragičnom kraju, izdana od onih koji su joj glorifikovali slobodu i ljubav (Mitke i Stojan), Koštana će morati da nauči kolika je cena različitosti. Grad nije znao kako da se odbrani od njenog talenta koji nadrasta njihove živote.

Karte su rasprodate.

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


5 × 5 =