NVO “Agora” Budva – Festival Novi Val

 

Agora 1

 
 

Festival Novi Val ove godine predstavlja filmove nagrađene evropskim Oskarima, prikazane na najznačajnijim filmskim festivalima, a u muzičkom programu po prvi put u Crnoj Gori nastupaju KANDŽIJA i Gole žene i PUNČKE, te domaći rok bendovi Zoon Politikon i Solid Ground.

Agora - Novi valFestival fokusiran na novi talas kreativnih energija u regionu biće otvoren 9. septembra u 20 časova projekcijama dvadesetominutnih filmova domaćih reditelja Dušana Kasalice i Ivana Salatića, “Biserna obala” (nagrađen na Sarajevskom filmskom festivalu) i “Dvorišta” (prikazan u selekciji “Horizonti” na festivalu u Veneciji), nakon čega slijede koncerti cetinjske grupe Solid Ground (u 21.30h) i ženskog trija PUNČKE (u 22.30h)

Drugog dana festivala u organizaciji NVO Agora, takođe od 20 h, na programu su kratkometražni filmovi “Kokoška” Une Gunjak i “Piknik” u režiji Jure Pavlovića, oba ovjenčana nagradam Evropske filmske akademije kao najbolji evropski filmovi  2014. odnosno 2015. godine, nakon čega slijede koncerti: Kandžija i Gole žene nastupaju od 22h, a Zoon Politikon oko 23:30h.

Programska koncepcija festivala su prvi značajniji filmovi mladih filmadžija  iz regiona, i novi bendovi ili kantautori koji su snimili tek par studijskih izdanja, uz uslov da posjeduju sopstveni stil i autorski stav, odnosno stvaralačku posebnost i sviračku izvrsnost.

Jedini koji pomalo iskoračuje iz zamišljene koncepcije jeste Kandžija, možda najduhovitiji reper Hrvatske i okruženja koji u svojoj diskografiji ima nekoliko albuma, a aktuelni “Nema labavo” snimio je sa bendom Gole žene, proširujući dijapazon svoje muzike na rock i funk. U Budvi će premijerno izvesti hitove “Đuro”, “Crkva”, “Nema labavo” i druge. Punčke će, takođe premijerno u CG, promovisati pjesme sa njihovog drugog albuma “Ništa nije onako kako se čini”, a čini se da je riječ o jednom od najboljih alt.rock/post punk  bendova ne samo u Hrvatskoj.

Zoon Politikon već su prepoznati u Crnoj Gori, kao jedan od najvažnijih i najkvalitetnijih predstavnika modernog i autorski osobenog rock zvuka, uvijek izvrsni na live nastupima. Cetinjski sastav Solid Ground sviraće neke od numera sa svog dolazećeg drugog albuma ali i  pjesme sa prošlogodišnjeg solo albuma pjevača i gitariste Andrije Pejovića.

Organizator će uskoro najaviti i druge stvaraoce iz Crne Gore, Hrvatske i Srbije koji će biti dio drugog festivala “Novi Val” u Budvi.

Prošle godine, na prvom izdanju festivala namijenjenog prvenstveno mladima i svima koji se tako osjećaju, premijerno su nastupili kantautorke Ana Ćurčin, Sara Renar i Dunja Dačić Dojo i grupa Ti, a najveću pažnju publike izazvali su filmovi Senada Šahmanovića i Anje Kavić, kao i prva samostalna izložba fotografija Igora Benića.

 
 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


1 × 2 =