NVO WAG Montenegro – Internacionalni festival umjetnosti „Oda životu“

NVO WAG Montenegro za svojih osam godina postojanja, kroz razne svoje projekte uključujući i festival Oda životu, je uspjela ugostiti preko četiri stotine umjetnika sa svih kontinenata.

Ovogodišnje izdanje festivala ‘Oda životu’ održaće se od 9. do 23. septembra u Podgorici, na Cetinju, Kotoru, Tivtu, Ulcinju, Bijelom Polju i Žabljaku. Na festivalu je predviđeno učešće oko 30 umjetnika iz 20 država i u 7 umjetničkih disciplina, a predstavićemo i neke mlade talentovane umjetnike iz Crne Gore.

Do sada imamo potvrđen dolazak umjetnika iz Egipta, Jordana, Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske, Tajlanda, Nigerije, Italije, Tunisa, Rusije, Litvanije i Bosne i Hercegovine.

Kao najava festivala 9. septembra u saradnji sa Ambasadom Italije u Crnoj gori i Ministarstvom Kulture priredićemo izložbu ‘Veronesi & more’ na Cetinju u prostorijama ministarstva, na kojoj će biti predstavljeni radovi italijanskih umjetnika iz 30-ih godina prošlog vijeka.

Na zvaničnom otvaranju festivala 14. 09. u Crnogorskom Narodnom Pozorištu nastupiće i duet italijanskih muzičara Cristiana Vianelli (violina) i Pietro Cavedon (klavir) sa izborom italijanskih klasičnih romantičarskih kompozitora.

Čast nam je, privilegija i ogromno zadovoljstvo i ove godine po treći put ugostiti dr. Ibrahim Ghazala, generalnog sekretara najvećeg otvorenog likovnog simpozijuma u Luxor-u, Egipat, kao i njegove saradnike iz Ministarstva kulture ove zemlje, prijatelje, umjetnike itd.

Festival će i ove godine ugostiti gospodina Garry Roost-a, jednog od najpoznatijih dramskih umjetnika iz Velike Britanije, koji ce nastupiti sa svojom novom monodramom ‘Warhol: Bullet Karma’.

Iz pratećeg programa festivala izdvajamo i radionicu pejzaža ‘Landscape’ koja ce biti održana na Žabljaku.

Takođe jedan od bitnijih segmenata festivala su i izložbe dječijih radova iz nekoliko zemalja svijeta koji zajedno sa crtežima mališana iz osnovnih škola Crne Gore čine postavku radova na temu Svjetskog dana mira 21. septembra, koja će ove godine u vidu putujuće izložbe posjetiti i Kalkutu, Indija, a samim konceptom Children project-a radovi naših osnovaca su do sada već proputovali nekoliko kontinenata.