Objavljena knjiga „Drame“ crnogorskog dramskog pisca Vaska Raičevića

 

OKF - logoCDNK - logo

 

 

Vasko Raicevic - Drame - naslovnaKnjiga „Drame“ crnogorskog dramskog pisca Vaska Raičevića, objavljena je nedavno u izdanju Otvorenog kulturnog foruma (OKF) sa Cetinja i Crnogorskog društva nezavisnih književnika (CDNK). Za izdavača ispred OKF-a potpisana je Dragana Tripković, koja je ujedno i urednik ovog izdanja, a ispred CDNK izdavač je Milorad Popović.

Knjiga „Drame“ Vaska Raičevića sadrži tri dramska teksta ovog autora, sabrana u jednu knjigu. Drama „Dobra smrt“ postavljena je u Crnogorskom narodnom pozorištu, kao i u Rusiji u pozorištu grada Toboljsk. Bio je dramaturg na nekoliko pozorišnih komada, među kojima su „Ljubav, vjera nada“ u CNP-u, kao i na projektu „Život na pauzu“ u produkciji Alternativne teatarske aktivne kompanije (ATAK).

Vasko Raičević (1979, Podgorica), osnovne i specijalističke studije dramaturgije završio na cetinjskom Fakultetu dramskih umjetnosti. Komad „Dobra smrt“ postavljen u Crnogorskom narodnom pozorištu (režija: Filip Grinvald). Isti komad postavljen je i u ruskom gradu Toboljsk, u režiji Pavela Zobnina. Sa komadom „Kalina proces“ pobijedio je na konkursu za najbolji crnogorski savremeni dramski tekst 2012. Koautor komada „Poglavlja 23 i 24“’, izvedenog u okviru festivala FIAT u Podgorici. Dramski tekst „Kuća za rušenje“ izveden u okviru projekta „19. decembar – dan poslije“ (produkcija ATAK). Drame su mu prevođene na engleski, ruski, slovenački i poljski jezik. Kratke priče objavljivao je u časopisu Ars. Radio kao asistent na predmetu Dramaturgija na cetinjskom FDU. Trenutno asistent na predmetu Antička književnost na Fakultetu za crnogorski jezik i književnost.

Više o ovome uskoro možete čitati na našem sajtu: www.okf-cetinje.org