Održan koncert povodom Dana nezavisnosti Crne Gore i Dana Evrope u Beogradu

 

16. maj 2018.

 

Povodom Dana nezavisnosti Crne Gore i Dana Evrope, uz podršku Ministarstva kulture Crne Gore, Ambasada Crne Gore u Republici Srbiji, Muzički centar Crne Gore i Muzička produkcija RTS-a, organizovali su sinoć koncert u novootvorenoj Kombank dvorani u Beogradu. Pred punom salom, uz vođstvo maestra Grigorija Kraska, nastupili su Crnogorski simfonijski orkestar, Hor Radio-televizije Srbije, solistkinje iz Srbije Snežana Savičić-Sekulić (sopran) i Iva Mrvoš (alt), francuski tenor David Lefor i bugarski bas Ivajlo Đurov. Na programu koncerta našla se „Deveta simfonija“ Ludviga van Betovena, kojoj su prethodila izvođenja državnih himni Crne Gore i Srbije.

Tom prilikom ambasador Crne Gore u Republici Srbiji Branislav Mićunović je istakao da je „fenomenalnom izvedbom Betovenove Devete i dviju himni, u mitskom prostoru starog Doma sindikata, dat znak da zajedno slavimo crnogorsku nezavisnost, Dan Evrope i prijateljstvo između Crne Gore i Srbije. Sto sedamdeset ljudi na sceni koji dišu kao jedno, zajedno sa maestrom Kraskom koji ih je izvanredno vodio, poslali su jasnu i čistu poruku da se kroz visok stepen arta najbolje razumijemo, da iznad svega vrjednujemo život i zajedništvo, što i jeste u osnovi, suštini i smislu Devedete Betovenove. Večeras svim okupljenima u Beogradu, i Crna Gora, i Srbija, i Evropska unija, jasno su poručile da su za zajednički život. Dobrodošla Evropa na Zapadni Balkan!“ – zaključio je ambasador Mićunović.

Nakon koncerta, bas Ivajlo Đurov naglasio je da kao Bugarin, osjeća bliskost sa ljudima iz Srbije i iz Crne Gore.

‒ Mislim da imamo slične kulture, da muziku osjećamo na isti način. Ovo Betovenovo djelo i Šilerov tekst je veliki testament za sve nas. Kroz izbor izvođača i ansambala, i njihovu međusobnu saradnju, „Oda radosti“ je na večerašnjem koncertu otjelotvorena.

Srpske solistkinje Snežana Savičić-Sekulić i Iva Mrvoš su i ovom prilikom izrazile veliko zadovoljstvo što opet nastupaju sa CSO, ističiću visokoprofesionalne domete i dostignuti izvođački nivo ansambla, za koji je prevashodno zaslužan maestro Grigorij Krasko.

‒ Sa mestrom Kraskom, uvijek i iznova imam osjećaj topline i sigurnosti na sceni. CSO je svake godine sve bolji i bolji, a večeras su svirali sa puno snage i mnoštvo boja – kazala je Savičić-Sekulić.

Francuski tenor David Lefor je naveo da je „veoma lijepo vidjeti mlade muzičare u nacionalnom, profesionalnom orkestru kao što je ovaj, jer je to veoma dobro za energiju jednog sastava.“

 

S druge strane, pohvale su stigle i na račun Hora RTS-a.

‒ Kao student sam stasavala u Horu RTS-a i bila sam srećna kad sam saznala da ću sa njim nastupiti. To je ansambl koji održava najveće standarde i kvalitet, što je za svaku pohvalu – navela je Savičić-Sekulić.

‒ Zaista je bilo zadovoljstvo čuti moćan zvuk ovog hora – podsjetila je Iva Mrvoš i dodala da smatra da je je kvartet solista takođe divno zvučao kao cjelina, i da su se njihovi glasovi jako dobro uklopili.

Lefor je istakao da je uvijek teško realizovati jedan ovakav koncert, jer izvođači dolaze iz različitih gradova i zemalja, te da je akcenat prvenstveno stavljen na akustičko usaglašavanje. Međutim, ispunjena sala je uvijek motiv više da se na sceni pruži maksimum.

‒ Mislim da je kompletan sastav večeras dao najbolje od sebe. Po reakciji publike se vidjelo da su oduševljeni koncertom. Svi smo večeras osjetili duh evropejizma! ‒ zaključila je Savičić-Sekulić.

Po završetku nastupa uslijedio je snažan i dugotrajan aplauz publike u Kombank dvorani, pa su maestro Krasko i svi izvođači na bisu izveli dio četvrtog stava Betovenove „Devete“.

Koncertu su prisustvovali potpredsjednik Vlade Milutin Simović, ministar kulture Aleksandar Bogdanović, brojni predstavnici diplomatskog kora, kao i ličnosti iz kulturnog i javnog života.