OKF – Knjiga “Kaplje” – antologija albanske proze i poezije

 

 

Antologija albanske proze i poezije objavljena je u knjizii pod nazivom “Kaplje”, u izdanju Otvorenog kulturnog foruma sa Cetinja. Savremeno albansko stvaralaštvo preveo je i priredio Škeljzen Malići. Urednica izdanja je Dragana Tripković, a za izdavača potpisan je Milorad Popović.  Likovna urednica je Suzana Pajović. O izboru proze i poezije u ovom izdanju pisao je književnik Arijan Leka u predgovoru pod naslovom “Antologija kao dvogled koji nam približava drugog”. 

“Dvije godine nakon objavljivanja antologije najnovije generacije albanskih autora koju je za Booksu iz Zagreba na hrvatski jezik preveo Škelzen Malići, i za ovo drugo, podgoričko izdanje, činjenice ostaju neumoljivo iste. Štaviše, ako se uzme u obzir i ono što je od albanske književnosti u međuvremenu objavljivano po književnim časopisima u regionu i na Zapadu, ona i dalje ostaje najmanje poznata među književnostima zemalja Jugoistočne Evrope. Za svakoga i svuda ova književnost je i dalje odsutna, vazda posljednja za upoznavanje, kasni na susrete sa čitaocima i gotovo se nikada ne može naći u knjižarama i javnim bibliotekama gradova, kao ni na časovima čitanja u književnim klubovima ili na sajmovima knjiga. I ako bismo vjerovali ideji Horhe Luis Borhesa da sjećanje sliči biblioteci, mogli bismo dodati da albanske književnosti nema ni i u ličnim sjećanjima drugih čitaoca, onih koji znaju jako malo o imenima, unutrašnjim procesima, tematikama, osjećajnosti, trendovima i šta uopšte znači biti pisac u zemlji kao što je Albanija, čija se književnost ne rijetko obuhvata pod kategorijom manje poznatih kniiževnosti (less-known literature) ili se još ubjedljivije svrstava u grupu malih književnosti (small literature). Traženje dubljih razloga, kadikad socijalnih i političkih, ili promjena volja i kulturnih fobija koje postoje između komšija, čime se donekle objašnjavaju uzroci zašto je albanska književnost ostala izvan pažnje regiona, pripadalo bi nekakvom drugačijem pristupu a ne inauguralnom predstavljanju antologije koja se objavljuje zahvaljujući dobroj volji časopisa „Ars“, da se u komšijskoj Crnoj Gori dopuni i proširi književna saradnja dvije zemlje nakon objavljivanja crnogorskih autora na albanskom jeziku, kao i antologije albanske poezije iz 2009. godine („Ukradeni plamen“ – antologija savremene albanske poezije, Dukljanska akademija nauka i umjetnosti, Podgorica). Ali valja biti oprezan i dobronamjeran svaki put kada koristimo pojmove kao što su male književnosti ili veliki jezici ili minorni jezici i kulture. Ovo zato što se književnost, kao i drugi oblici duhovnog i intelektualnog stvaralaštva, često ne može predstaviti brojkama, već težinom, sadržajem i značajem koji imaju ono malo imena, ili određena književna djela albanskih autora”, piše u Leknom predgovoru.

Škeljzen Malići (rođen 1947 u Orahovcu, Kosovo, tada u SFRJ) – filozof, umjetnički kritičar, politički analitičar i vodeći intelektualac na Kosovu. Tokom ranih devedesetih godina dvadesetog vijeka Škeljzen je bio aktivno uključen u politiku. Kao jedan od osnivača Socijaldemokratske partije Kosova bio je njen predsjednik u periodu 1991-1993. Takođe je zauzimao vodeća mjesta u raznim organizacijama civilnog društva na Kosovu. Malići je objavio više knjiga o umjetnosti i politici na albanskom, engleskom, italijanskom, španskom, crnogorskom i srpskom jeziku. Od početka osamdesetih godina, bio je redovni saradnik najvažnijih medijskih kuća na Kosovu i širom Jugoslavije. Malići trenutno živi u Tirani i politički je savjetnik premijera Republike Albanije Edija Rame.

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


two × 3 =