OKF – Knjiga „Melanholija ljevice: SMJENA STRAŽE“

 

OKF - logo

 

 

Knjiga eseja uglednog crnogorskog pisca i novinara Andreja Nikolaidisa pod nazivom „Melanholija ljevice: SMJENA STRAŽE“, objavljena je u izdanju Otvorenog kulturnog foruma sa Cetinja. Eseji objavljeni u ovoj knjizi, prvobitno su se nalazili na portalima i elektronskim izdanjima regionalnih časopisa, a najviše na sajtu žurnal.ba. Za izdavača knjige potpisuej se Milorad Popović, a urednica izdanja je Dragana Tripković, dok je knjigu likovno opremila Ana Matić.

Andrej Nikolaidis - Smjena strazeUmjesto predgovora, autor je za ovo izdanje zapisao da će čitalac u ovim tekstovima nekad prepoznati njegov bijes i uvijek osjetiti njegovu nemoć. „Ovo, dakle, nije mudra knjiga. Nisam u posjedu nikakve mudrosti koju želim podijeliti sa vama. Ostaje mi tek nada da u meni ima neke ludosti. U ime te nade odustao sam od pokušaja da tekstove organizujem u zaokružene cjeline. Uvod čini tekst pod imenom «Dug». Knjigu zatvara tekst «Gdje su i šta rade naši profesori marksizma». Sve između su krhotine: svijeta, diskursa, utopije… Ako želite, od krhotina koje sam prikupio možete pokušati složiti neku sliku, ideju, narativ. Možete učiniti tako. Ili, bolje, sve dodatno usitniti, samljeti, rasuti. Kao kada na slomljeno ogledalo stane čizma vojnika koji, maločas prenut iz sna, dolazi da preuzme stražu“, zapisao je Nikolaidis.

Andrej Nikolaidis, rođen u Sarajevu 1974. Najvažnije knjige: romani „Sin“, „Dolaza“ (koji sa „Devet“ čine trilogiju „Djeca“), „Mimesis“, „Odlaganje, Parezija“ i esejistička knjiga „Homo Sucker: Poetika Apokalipse“. Dobitnik je Nagrade Evropske unije za književnost i crnogorsku državne nagradu „Miroslavljevo Jevanđelje“. Objavljivao članke u The Guardianu, Al Jazeeri, Mladini… Njegova proza uvrštena je u antologiju „Best European Fiction 2012“. Esej „The Silence of Lamb-eaters“ objavljen je u zborniku „Welcome to the Desert of Post-Socialism“ u izdanju Verso Books. Njegovi romani objavljeni su u 16 izdanja na raznim evropskim jezicima, između ostalih engleskom, njemačkom, italijanskom, turskom… Živi u Ulcinju.

Više o knjizi eseja Andreja Nikolaidisa uskoro možete čitati na našem sajtu: www.okf-cetinje.org