OKF – Knjiga poezije „Raskršća“ prevedena na njemački jezik

 

 

Knjiga poezije „Raskršća“ Milorada Popovića, u kojoj su objavljene najznačajnije pjesme ovog crnogorskog autora, prevedena je na njemački jezik u izdanju Leipziger Literaturverlag, iz Lajpciga. Poeziju je sa crnogorskog na njemački jezik prevela književnia i prevoditeljica, Cornelia Marks. U njemačkom izdanju se nalazi izbor iz Popovićeve knjige, a njemačko odnosno crnogorsko-njemačko izdanje će biti predstavljeni na ovogodišnjem Sajmu knjiga u Lajpcigu.  Prevoditeljica Popovićeve knjige dobitnica je radne stipendije za ovaj prevodilački poduhvat, za prošlu godinu, od umjetničke zadužbine Saksonije-Anhalta (Kunststiftung des Landes Sachsen-Anhalt).

Milorad Mijo Popović rođen je 1957. godine u Lipi Cuckoj, kod Cetinja. Autor je sedam knjiga poezije i pet knjiga eseja na temu crnogorskog nacionalnog pitanja, kao i dva romana. Djela su mu prevođena na brojne strane jezike.

Objavio je knjige pjesama: Sa trga glodara (Cetinje, 1981), So Jude (Cetinje, 1982), Nema više klađenja (Podgorica, 1985), Red se polako zavodi (Nikšić, 1987), Cetinjski ljetopis (Podgorica, 1991), Nesigurna zemlja (Cetinje, 2005), Raskršća (Cetinje 2008). Na slovenačkom mu je objavljena knjiga pjesama Negotova dežela (Ljubljana, 2007), a poezija mu je u časopisima i antologijama prevođenja na: engleski, italijanski, njemački, turski, češki, poljski, litvanski, mađarski, rumunski, albanski, bugarski, makedonski jezik.

Pjesme su mu zastupljene u više antologija crnogorske i jugoslovenske poezije. Dobitnik je Nagrade za najbolju knjigu u Crnoj Gori, 1982. godine, te nagrade Risto Ratković, 2005. Za knjigu Raskršća Popović je 2009. godine dobio nagradu Miroslavovo jevanđelje. Objavio knjige eseja: Mali narod i nacionalizam (Podgorica, 1998), Crnogorsko pitanje, dva izdanja (Ulcinj, Cetinje, 1999. i 2000.), Podijeljena nacija (Podgorica 2010), Njegoš i crnogorska nacija (Cetinje, 2011), Njegoševo nasljeđe (Cetinje-Podgorica, 2013). Crnogorsko pitanje je prevedeno na bugarski (Černogorskij vopros, Sofija, 2001.) i na italijanski jezik, dva izdanja (La questione montenegrina, Rim, 2002. i 2003.). Autor je romana Karnera, 2012, u izdanju zagrebačke Frakture i cetinjskog OKF-a, za koji je 2013. godine dobio nagradu Meša Selimović u Tuzli i romana Čovjek bez lica, Zagreb-Cetinje 2016. Dobitnik je najvećeg državnog priznanja –  Trinaestojulske nagrade za 2016. godinu.

Jedan je od osnivača časopisa za književnost, kulturu i društvena pitanja ARS (1986). Utemeljitelj je crnogorskog PEN centra i predsjednik crnogorske sekcije PEN-a (1989-1990), prije formiranja samostalnog nacionalnog PEN centra. Dopisni je član Evropske akademije poezije, sa sjedištem u Luksemburgu. Trenutno je predsjednik Crnogorskog društva nezavisnih književnika (CDNK) i direktor Otvorenog kulturnog foruma (OKF) sa Cetinja, izdavača savremene crnogorske i južnoslovenskih književnosti, te časopisa ARS. Ima status Istaknutog kulturnog stvaraoca Crne Gore.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


18 + 3 =