OKF na Međunarodnom sajmu knjiga u Lajpcigu

 

OKF - logo

 
 

Izdavačka kuća Otvoreni kulturni forum sa Cetinja (OKF), drugu godinu za redom predstaviće se na Međunarodnom sajmu knjiga u Lajpcigu (Njemačka), jednoj od najvećih književnih manifestacija u Evropi, koji se održava od 12. do 15. marta 2015. godine. Na poziv organizatora Sajma, OKF će predvoditi crnogorske izdavače među kojima su još Crnogorsko društvo nezavisnih književnika (CDNK), Fakultet za crnogorski jezik i književnost (FCJK), Matica crnogorska, Izdavačko preduzeće „Pobjeda”, Plima, Nacionalna biblioteka Crne Gore „Đurđe Crnojević” (NBCG), Narodna biblioteka „Radosav Ljumović“, Crnogorsko narodno pozorište (CNP).

U zvaničnom programu ovogodišnjeg Međunarodnog sajma knjiga u Lajpcigu, učestvovaće crnogorski pisci Milorad Popović i Dragana Tripković, na poziv organizatora programa književne mreže „Traduki“. Ova književna mreža, stvorena sa idejom kulturne i književne razmjene između zemalja njemačkog govornog područja i Jugoistočne Evrope, sa ciljem inteziviranja dijaloga između ovih zemalja i promocije njihovih književnosti, sedmi put je na lajpciškom sajmu knjiga. Tribina na temu evropske istorije biće održana 12. marta na Sajmu, a u okviru nje će pored Popovića govoriti Kateryna Babkina (Ukrajina), Miha Mazzini (Slovenija), Goce Smilevski (Makedonija), Vladimir Stojsavljević (Hrvatska), Faruk Šehić (Bosna i Hercegovina), Ivana Šojat Kuci (Hrvatska) i Saschko Uschkalow (Ukrajina). Dragana Tripković će biti gost foruma pod nazivom  „Na rubu Evrope“, u okviru kojeg će uz Sašu Ilića (Srbija), govoriti na temu odnosa između centra i periferije Evrope.

Sajam knjiga u Lajpcigu 2015Prezentaciju crnogorskih izdavača na sajmu u Lajpcigu prati sadržajan katalog sa kompletnim spiskom izdanja kojima se naši izdavači predstavljaju, na crnogorskom, engleskom i njemačkom jeziku. U svrhu promocije crnogorske književnsti na sajmu knjiga u Lajpcigu, objavljena je Mala revija iz nove crnogorske poezije i proze na njemačkom jeziku, pod nazivom Unwetter über der Landschaft („Nevrijeme nad pejzažom“) u izboru i prevodu Ranka Ćetkovića, koja će 13. marta biti promovisana na crnogorskom štandu.

Učešće crnogorskih izdavača na sajmu u Lajpcigu pomoglo je Ministarstvo kulture u Vladi Crne Gore.

Ugledni lajpciški sajam ima dugu tradiciju i važi za izuzetno važnu međunarodnu manifestaciju, koju svake godine poseti oko 170 000 posjetilaca. Izdavači se ovdje već vjekovima sastaju kako bi sklapali poslove, a 1825. je u Lajpcigu utemeljeno i „Berzansko udruženje njemačkih knjižara“. Lajpciški sajam jedan od nekoliko preostalih brendova na području bivšeg DDR-a. Međunarodni sajam knjiga u Lajpcigu je sa preko 2.000 izdavača iz 39 zemlja i oko 156.000 posjetilaca jedna od najvećih manifestacija takve vrste na svijetu.

Vodeći izdavač nove crnogorske književnosti OKF, prezentira  i afirmiše najvažnije pisce savremene književne scene u Crnoj  Gori, među kojima su Andrej Nikolaidis, Pavle Goranović, Ognjen Spahić, Milorad Popović, Aleksandar Bečenović, Dragana Tripković, Vladimir Đurišić… nagrađivane brojnim nacionalnim i međunarodnim književnim priznanjima. OKF je izdavač najpoznatijih pisaca iz ex-Yu regiona: Tomaža Šalamuna, Miljenka Jergovića, Vidosava Stevanovića, Draga Jančara, Aleša Debeljkaka, Mileta Stojića, Bogomila Đuzela, Ivana Lovrenovića… Takođe je izdavač časopisa za književnost, kulturu i društvena pitanja ARS, koji je pokrenut 1986. godine i smatra se jednim od najzačajnijih književnih časopisa u region, što je potvrđeno i nagradom za najbolji časopis na Sarajevskom sajmu knjiga 2013. godine.