OKF – Novi broj časopisa ArsNovi broj časopisa za književnost, kulturu i društvena pitanja, Ars objavljen je u izdanju Otvorenog kulturnog fruma sa Cetinja. Novi Ars obiluje poezijom, a najvažnije mjesto u ovom broju pripalo je tematu „Emily Dickinson i dvanaest pjesnikinja američkog ranog modernizma”, koji je preveo i priredio Slobodan Blagojević.

„Ni u jednoj nacionalnoj književnosti nećemo naći toliko pjesnikinja kao u američkoj. Američka književnost počinje s pjesnikinjom Anne Bradstreet (1612–1672). Njena knjiga pjesama Tenth Muse Lately Sprung Up in America, prva je štampana knjiga američke književnosti (1650). U Antologiju američke poezije od XVII st. do danas, koju smo priredili i preveli Hamdija Demirović i ja, uvrštene su 54 pjesnikinje. Za ovu sam priliku izabrao Emily Dickinson i 12 pjesnikinja ranog modernizma (u prevodu jedne od autorovih pjesničkih personae).

Nakon Anne Bradstreet, u XVIII stoljeću svojim se stihovima oglašava Phillis Wheatley (1753–1784), prva afroamerička pjesnikinja. U prvoj polovini XIX stoljeća javile su se pjesnikinje  koje nisu ostale nezapažene: Ellen (Sturgis) Hooper (1812?–1848), koja je objavljivala u Emersonovom časopisu The Dial, i Estelle Lewis (1824–1880) o čijoj je pjesmi Forsaken (Zaboravljena) lijepo pisao E. A. Poe. Druga polovina XIX stoljeća obiluje pjesnikinjama – Helen Hunt Jackson (1830–1885), Celia Thaxter (1835–1894), Mary Ashley Townsend (1836–1901) i Ella Wheeler Wilcox (1850–1919) samo su neka od poznatijih imena, no tek je Emily Dickinson osjetila i izrazila sve one unutarnje protivnosti ljudskih misli i osjećanja  koje je moglo ugledati, da kažemo, samo moderno oko.

Zato sam ovaj izbor počeo najvećom američkom pjesnikinjom, koja je, uostalom, ne objavljujući za života, svoju pjesničku recepciju imala i ime stekla tek u XX stoljeću, u doba ranog modernizma”, zapisao je Blagojević o ovom zboru.

U novom Ars-u se nalazi poezija troje mladih autora Nikole Ćorca, Nataše Gudelj i Luke Boljevića.

Proza „Salto mortale” koju potpisuje Bojan Krivokapić objavljena je u Arsu iz autorovog rukopisa romana u nastajanju. U novom broju Arsa može se pročitati poezija Jovane Bojović nazvana „Prvog u mjesecu”, koja je takođe dio novog rukopisa ove autorke.

Branko Čegec je zastupljen izborom nekoliko pjesama pod naslovom „Ljeto”. Slijedi poezija poznate crnogorske pjesnikinje Sanje Martinović pod naslovom „Podne u gradu”. Ivica Prtenjača takođe se poetski obraća u novom broju časopisa Ars, u izboru pod naslovom „Tišina i njezine olovke“. Svetozar Savić piše tekst pod naslovom „Četrnaesta slika: potop”, a Svetlana Kalezić Radonjić prlaže tekst pod naslvom „Roj”. Za ovaj broj Arsa Tanja Tripović je prevela esej Dušana Šarotara ”Pjesnička slika”. Riječka spisateljica Tea Tulić prvi put objavljuje u Arsu tekst „Igra skrivača (maksimum jata)”.

Slijed tekst koji potpisuje Marisstella Octek „Risan jest Teuta“, a zatim „Bilješke o Andriću” Radovana Zogovića. Dragana Kršenković Brković u tekstu pod naslovom „Pisac i njegov zavičaj – mitsko i lično ogledalo” piše o knjizi „Gradačka autobiografija Knjiga koja je tražila samu sebe“, Borislava Jovanovića, objavljenoj u izdanju Nacionalna bibioteka Crne Gore Đurđe Crnojević, 2019.

Za ovaj broj Aleksandra Nikčević Batrićević je prevela „Lusil Klifton: Potički stav” iz razgovora sa Čarlsom Rouelom. Vladimir Vujošević je pisao o knjizi „Arcueil” Aleksandra Bečanovića u tekstu „Teror kao pravilo igre – gotski kodovi Bečanovićevog Arcuella”. Gordana Janjušević-Leković u tekstu „Priča o diletantizmu i zlu na putu u savršenu budućnost” analizira roman „Vajar” Svetozara Savića, dok Goran Radojičić piše o romanu „Zabluda svetog Sebastijana” Vladimira Tabaševića. U ovom Arsu Aleksandar Radoman piše tekst „Fragmenti o bestiđu”, đe se govori o fragmentima publikovanim u crnogorskim elektronskim i štampanim  medijima tokom 2017., 2018., 2019., a posvećeni su najopasnijoj i najuticajnijoj kriminalnoj organizaciji u Crnoj Gori, Srpskoj pravoslavnoj crkvi.

Likovna kritika je u ovom broju posvećena stvaralaštvu Zvonka Pavličića, o kojem piše Redžep Škrijelj. Broj zatvara tekst Kosane Radojević „Rijetka i potrebna knjiga”, o djelu Dragana Šobajića „Klavirska muzika. O stvaralaštvu, izvođaštvu i pedagoškom radu istaknutih muzičara”.

Tekstovi iz ovog broja časopisa Ars će biti objavljeni na sajtu www.okf-cetinje.org