OKF – Novi hit roman Andreja Nikolaidisa “Devet”

 

OKF - logo

 
 

Novi hit roman Andreja Nikolaidisa Devet nedavno je objavljen u biblioteci Savremena proza, u izdanju Otvorenog kulturnog foruma sa Cetinja. Roman je istovremeno štampan u okviru biblioteke Balkan Noir, koju je pokrenuo hrvatski portal 24sata sa najprestižnijim hrvatskim izdavačima Nakladom Ljevak, Algoritmom, Mozaik knjigom, VBZ-om i Frakturom.

Andrej Nikolaidis - Devet - naslovnaUrednici izdanja su Pavle Goranović i Kruno Lokotar, a izdavač je Milorad Popović. Knjigu je likovno opremila Ana Matić.

Roman Devet je porodična saga s kriminalističkim zapletom, a kako je ranije urednica medijske kuće Novela media, Diana Matulić, o knjizi zapisala Nikolaidis u svom prepoznatljivom bastardnom romanesknom obliku, u mističnom kriminalističkom zapletu, ne gubi oštrinu pri vivisekciji našeg skromnog postojanja. „Snažan, filozofski potkovan, neobično svjež i zanimljiv Devet uvlači čitaoca u egzistencijalni lavirint i ne dopušta mu da iz njega izađe do posljednje stranice romana”, zapisala je ona.

Roman govori o ciničnom novinaru koji otkriva da baba, koja ga je odgajala, zapravo nije s njim u krvnom srdostvu. To jest, on shvata da je čitava istorija njegove porodice izmišljena, te da je sve, od porodičnog stabla do fotografija iz porodičnog albuma, falsifikat. Počinje istragu o svom porijeklu, u čijem središtu je tajanstvena figura njegove majke, koju nikada nije upoznao. Uskoro povjeruje da je njegova majka bila ubica jugoslavenske Tajne službe, specijalizovana za likvidacije političkih emigranata.

Andrej NikolaidisAndrej Nikolaidis je rođen u Sarajevu 1974. Najvažnije knjige: romani „Sin”, „Dolazak” (koji sa romanom „Devet” čine trilogiju „Djeca”), „Mimesis”, „Odlaganje: Parezija” i esejistička knjiga „Homo Sucker: Poetika Apokalipse”. Dobitnik je Evropske nagrade za književnost i crnogorske državne nagrade „Miroslavljevo Jevanđelje”. Objavljivao članke u: The Guardian, Al Jazeeri, Mladini… Njegova proza uvrštena je u antologiju „Best European Fiction 2012”. Esej „The Silence of Lamb-eaters” objavljen je u zborniku „Welcome to the Desert of Post-Socialism” u izdanju Verso Books. Njegovi romani objavljeni su u 16 izdanja na više evropskih jezika, pored ostalog na engleskom, njemačkom, italijanskom, turskom… Nikolaidis živi u Ulcinju.