OKF – Objavljena knjiga „Nezemaljski izraz njegovih ruku“ Miljenka Jergovića

 

OKF - logo

 
 

Knjiga „Nezemaljski izraz njegovih ruku“ Miljenka Jergovića objavljena je u izdanju Otvorenog kulturnog foruma sa Cetinja. Izdavač nove Jergovićeve knjige je Goran Martinović, a urednik izdanja Milorad Popović. Likovna urednica je Ana Matić.

miljenko-jergovic-nezemaljski-izraz-njegovih-ruku-naslovna„Nezemaljski izraz njegovih ruku“ knjiga je o Sarajevskom atentatu, sačinjena od dva dijela. Prvi, pod naslovom Atentat obuhvata priče o atentatu, atentatorima i njihovim žrtvama, te o glumcima koji su igrali atentatore. Drugi dio, pod naslovom Razrada sadrži samo jedan tekst: govor iz više lica i perspektiva onih koji s atentatom nijesu imali ništa, ali su živjeli njegove posljedice.

Miljenko Jergović je rođen 1966. godine u Sarajevu. Živi u blizini Zagreba gdje upoznaje novi zavičaj i vlastitim koracima mjeri udaljenosti između sela. Pojedina poglavlja iz ove knjige objavljivao je u novinama, tokom 2014. Razrada „Troje“ nastajala je kao nacrt nikad ostvarenoga dramskog teksta. U regiji i u inostranstvu nagrađivan je za svoj književni rad. Dvije nagrade smatra važnijim od drugih: Angelus, dodijeljena mu u Wroclawu, za najbolju proznu knjigu srednjoevropskog pisca, za roman „Srda pjeva u sumrak na duhove“, i Njegoševu nagradu, koju je 2015. dobio za roman „Rod“.

Štampanje knjige pomoglo je Ministarstvo kulture Crne Gore.