OKF – Zbirka poezije „Fizis“ Ivane Vojvodić

 

OKF - logo

CDNK - logo

 

 

Zbirka poezije „Fizis“ Ivane Vojvodić objavljena je nedavno u izdanju Otvorenog kulturnog foruma sa Cetinja i Crnogorskog društva nezavisnih književnika. U knjizi su pjesme objavljene u nekoliko ciklusa koji nose nazive „Kratka istorija duhova“, „Za zeleno“, „Žeđ riba“ i „Horizont“. Urednica izdanja je Dragana Tripković, izdavač je Milorad Popović, a knjigu je likovno opremila Suzana Pajović.

Ivana Vojvodic«Poezija Ivane Vojvodić sabrana u knjizi naslova „Fizis“ pripada prostoru ozbiljne i analitične poezije. Stihovi na kojima autorka radi deceniju i više, delikatno su poetsko tkanje, u kojem dominiraju jezgrovite lirske slike kombinovane sa autentičnim simbolima vremena u kojem živimo. Ivana Vojvodić u svojoj brižljivo Ivana Vojvodic - Fizis - naslovna„sakupljanoj“ poeziji otkriva sasvim novi svijet koji lebdi između umjetnosti i nauke, u kojem pokušava kroz razne poetske forme da obradi neke od najvažnijih ljudskih tema poput ljubavi, društvenih pojava, smrti, strasti itd. Njena poezija potpuno je modernog izraza. Ona se u svojoj zbirci „Fizis“ bavi stihovnim eksperimentisanjem u smislu forme, umjetničke ekspresije, mogućnostima jezika, ritma, zvuka, ne mnogo drugačije od načina kojima su otkrivane tajne svijeta u laboratorijama znanja. Mnogoznačnost stihova iz zbirke „Fizis“ odlikovana je posebnom atmosferom koja upućuje na prolaznost života i snagu ljudske sudbine. Priča Ivane Vojvodić ispričana je na lijepom i dostojanstvenom jeziku žene koja ovom knjigom dokazuje da je zrela pjesnikinja. Poezija Ivane Vojvodić do sada je objavljivana uglavnom u antologijama i časopisima. Ovom knjigom će prostor ženskog autorstva pogotovo u Crnoj Gori biti značajno oplemenjen», zapisala je Tripković o knjizi.

Ivana Vojvodić je rođena 1983. u Podgorici. Studirala je fiziku na Univerzitetu Crne Gore i Leopold-Franzens Universitetu u Inzbruku, Austrija. Koautorka je više naučnih radova iz oblasti fizike plazme. Tokom obrazovnog procesa bila je dobitnica brojnih nagrada i stipendija. Od 1996. aktivna u civilnom sektoru, od 2001. profesionalno, prvenstveno kroz angažman u Juventasu, Fondaciji za promovisanje nauke, PRONA i CEMI-ju. Fizis je njena prva zbirka poezije.

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


eighteen − 13 =