Okršaj Crne Gore sa engleskim fudbalerima i tabloidima

 
 
Kolaz
 
 
 

Utakmica Crna Gora – Engleska privukla je veliku pažnju medija. Značaj utakmice na Stadionu pod Goricom doprinio je da broj akreditovanih novinara i fotografa bude zaista veliki. Komentari i razni tekstovi vezani za ovu utakmicu popunjavali su stranice štampanih i elektronskih medija, kako domaćih tako i stranih. Razne najave, analize i prognoze prije utakmice smijenili su izvještaji, fotoreportaže i interesantni detalji koje su uočili pojedini novinari ili im se bar tako učinilo. 

Zahvaljujući Fudbalskom savezu Crne Gore, naš saradnik se našao na Stadionu pod Goricom. Naš portal se ne bavi sportskim temama, pa je saradnik svoja zapažanja više usmjerio na pisanja engleskih tabloida nakon utakmice, a manje na sam tok utakmice. Na kraju priloga, objavljujemo i nekoliko njegovih fotografija koje je snimio prije i u toku utakmice. 

 
 
 

Okršaj Crne Gore sa engleskim fudbalerima i tabloidima

 

 

Utakmica

 

Nije potrebno štediti riječi o značaju rezultata fudbalske utakmice između reprezentacija Crne Gore i Engleske odigrane 26. marta 2013. godine u Podgorici. Herojska borba fudbalera Crne Gore u drugom poluvremenu anulirala je prednost „Gordog Albiona“, što je dovelo do trećeg uzastopnog neriješenog rezultata i zadržavanja prvog mjesta u grupi. Pored Stadiona pod Goricom, utakmica se igrala i u medijskom prostoru, gdje su Englezi pokazali jači i kolektivniji napad nego na terenu.

Nego, da se na trenutak vratimo na fudbalere. Fudbaleri Engleske, po običaju igraju isti sistem kao i na prethodnim duelima sa našom reprezentacijom: prvih 15 minuta napadaju svim snagama, nakon čega „splasnu“ i postaju protivnik protiv kojeg ravnopravno se može boriti. Postojala je određena doza straha što se odrazilo na rezultat prvog poluvremena.

Ipak, u dugom poluvremenu Crna Gora se olučila za sistem “who dares wins” ili u prevodu „na sve ili ništa“, čime je reprezentacija stala na noge. „Kolijevka fudbala“ bila je primorana igrati „paničarski fudbal“ – što je podrazumijevalo ispucavanje lopte izvan igrališta čim dospije na njihovu polovinu. Poslije nekoliko izvanrednih šansi, Dejan Damjanović Boske, koji je utakmicu počeo sa klupe, postiže izjednačujući gol za Crnu Goru. Dok će Englezi pokušavati pravilno da izgovore “Dežan Damdžanovik”, kod nas na tribinama i dalje će sa razlogom moći da se ori „Dejo majstore“.

 

Boske

Boske majstore, pa ti si Dejo!

 

Naravno, dnevna štampa Engleske je za ovakav rezultat nije tražila razloge u dobroj igri domaćina, nego u – svemu i svačemu na i izvan terena. Sva četiri elementa su bila u igri – elemenat zemlje: loš stadion, elemenat vode: najavljena kiša, elemenat vazduha: atmosfera na stadionu, elemenat vatre: fanatična publika… Čak su se žalbama britanskih tabloida na rezultat njihove selekcije našli neki krajnje čudni razlozi tipa:

  • Ubacivanje toalet-papira (?!) na Džona Harta. Jasno se primjećuje da se radi o traci za kasu. Dobro, svakako nije u redu ništa bacati na teren, ali postoji mogućnost da su novinari tabloida bili uvjereni da se radilo o toaletnim papirima jer im nije poznato kako izgledaju fiskalni računi u Crnoj Gori, makar ne dok su svoj novac trošili na galone i galone piva. Uticaj viška alkohola u krvi vidi se u navođenju narednih „razloga“.

http://www.telegraph.co.uk/sport/football/teams/england/9957947/Montenegro-face-Fifa-sanctions-following-crowd-disorder-during-the-1-1-draw-with-England-in-Podgorica.html

 

Golman Dzon Hart

Može račun?

 

  • Prosipanje čaše urina (?!) sa tribina, navodno baš po engleskim fotoreporterima. Nije poznato kako su novinari došli do takvog podatka. Sigurno su, shodno principima istraživačkog novinarstva, odnijeli čašu na analizu u dom zdravlja, te tamo odradili sedimentaciju i izmjerili nivo eritrocita i leukocita na uzorku.

http://www.thesun.co.uk/sol/homepage/sport/football/4863138/Joe-Hart-reveals-how-he-was-hit-by-a-hail-of-missiles-in-Montenegro.html

  • „Čudno ispisana“ imena engleskih fudbalera na crnogorskoj brošuri o utakmici, odnosno pisanje Vejn Runi, Ešli Kol, Stiven Džerard i Džo Hart umjesto Wayne Rooney, Ashley Cole, Steven Gerrard i Joe Hart. Translateracija imena o sastavima timova na utakmici, prema pisanjima tabloida, navela je igrače da pomisle da je njihov šef pozvao neki drugi tim za utakmicu u “Podžoriki”.

 

Spisak igraca

 

Svi su viđeli Podgoricu, samo Ferdinand Rio

http://www.dailymail.co.uk/sport/football/article-2299427/Englands-names-translated-Montenegrin-make-comedy-reading.html

Sada postaje jasno – pravo značenje riječi „tabloid“. Mala Crna Gora je na sve načine uspjela da odigra neriješeno sa neuporedivo moćnijom Engleskom, nekadašnjom „Imperijom u kojoj Sunce nikada ne zalazi“, a cjelokupan ambijent je „omeo“ engleske fudbalske profesionalce u postizanju golova. Čak da bi „dočarali“ atmosferu na ovoj kvalifikacionoj utakmici, morali su objavljivati fotografije iz 2011. godine tokom prethodnih kvalifikacija kada su navijači proslavili ulazak u baraž. Takođe, pojedine fotografije iz tekućih kvalifikacija morale su imati tretman u fotošopu ne bi li se dočarala zagušljiva atmosfera na terenu od jedne jedine zapaljene baklje! Ipak, najveće iznenađenje novinara britanskih tabloida bilo je – pozdravljanje engleske himne aplauzom. Kao da su već pripremili tekstove za štampu tipa: „balkanska publika zviždala kraljevskoj engleskoj himni“, čemu su već u startu bili demantovani.

Izgleda da su crnogorski mediji još uvjek poprilično daleko od pomenutog „evropskog standarda novinarstva“ i da će biti potrebne godine i godine da bi se ispunio takav nivo. Nema veze, makar su rezultati i tabela u redu i mogu se uzeti kao krajnje relevantni. Nadamo se da će u budućnosti ostrvski navijači uživati u jeftinom skopskom pivu, jesti domaće specijalitete (ajver i gravče tavče) i možda, još neki put posjetiti Skopsku Crnu Goru. Ma nema veze, ionako će sve upućene žalbe engleske strane stići na adresu Fudbalskog saveza MAKEDONIJE, kao što se vidi na tabeli (pogledajte zastavu). Možemo da mirno ćekati na junsku utakmicu protiv reprezentacije Ukrajine. Srećno Sokoli!

 

Tabela

 

Wait a moment, against whom we played?

http://www.dailymail.co.uk/sport/football/article-2299960/Ashley-Cole-spat-Montenegro-fans.html

 

 

Evo nekoliko fotografija snimljenih prije i u toku utakmice

 

Prije utakmice 1

Prije utakmice 2

Prije utakmice 3

Prije utakmice 4

Prije utakmice 5

Prije utakmice 6

Prije utakmice 7

Prije utakmice 8

Prije utakmice 9

 

Utakmica 1

Utakmica 2

Utakmica 3

Utakmica 4

Utakmica 5

Utakmica 6

Utakmica 7

Utakmica 8