Oktobar 2017. u KIC-u – Prožimanje crnogorske i evropske kulture

 

 

Kulturno – informativni centar “Budo Tomović” i ovog mjeseca biće mjesto prožimanja crnogorske i evropske kulture i saradnji kako sa domaćim institucijama i umjetničkim organizacijama, tako i sa inostranim partnerima i NVO sektorom.

 

Program za oktobar 2017. godine prezentovan je na press konferenciji kojoj su prisustvovali: direktorica Snežana Burzan, Maja Popović (muzički program), Miodrag Miško Popović (filmski), Valentina Knežević (informativno – edukativni) i Damir Hodžić (likovni program).

 

 

Tokom oktobra biće organizovano oko 30 raznovrsnih umjetničkih sadržaja među kojima su filmske i pozorišne premijere, izložbe, književne večeri i koncerti.

            Muzički program KIC-a tokom oktobra nastaviće da afirmiše međunarodnu saradnju, pa će već 2.oktobra povodom obilježavanja stogodišnjice nezavisnosti Finske ugostiti pijanistu Ukija Ovaskainena koji će izvoditi klavirska djela najpoznatijeg finskog kompozitora Jana Sibelijusa. Njemčki koncertni duo “Karlsrue” u čijem sastavu su profesori Univerziteta Baden u Karlsrueu violončelista Rajnhard Armleder i pijanistkinja Dagnar Hartman prirediće koncert 31.oktobra. Ovaj koncert se organizuje u saradnji sa Ambasadom SR Njemačke povodom obilježavanja 500 godina od Reformacije.

             Poznati pop kantautor Saša Vasić sa svojim bendom podsjetiće podgoričku publiku 20.oktobra na svoje brojne starije i novije hitove, a prvi put u KIC-u 30.oktobra nastupiće i makedonska etno grupa “Monistra”. 

Filmski program KIC-a obilježiće od 9. do 12.oktobra revija posvećena velikanu i legendi filma, oskarovcu i osnivaču “Sandens Film Festivala” Robertu de Niru. U okviru revije biće prikazani: 9.oktobar – “Taksista” (1976), 10.oktobar – “Razjareni bik” (1980), 11.oktobar – “Buđenje” (1990) i 12.oktobar – “Ratom protiv istine” (1997).

             Saradnja sa ambasadama stranih zemalja biće i ovog mjeseca programska orijentacija KIC-a, pa će u partnerstvu sa Ambasadom Republike Češke od 19. do 21.oktobra prikazati filmove novije češke produkcije.

             Igrani amaterski film “Mi djeca sa stanice Zoo” učenika Srednje mješovite škole “Bećo Bašić” iz Plava biće prikazan 16.oktobra.

             Dramski program KIC-a biće u znaku predstavljanja domaćih pozorišnih projekata, pa će 7.oktobra biti premijerno izvedena predstava “Mlijeko u prahu”. Gimnaziju „Stojan Cerović“ iz Nikšić sa predstavom “Mali princ” ugostićemo 10.oktobra, a Centar za kulturu Berane pred podgoričkom publikom svoju predstavu “Posljednji čin komedije smrti” izvešće 13.oktobra. Predstava “Pepeljuga” Baletskog studija Helene Aksamit iz Budve biće izvedena 24.oktobra. 

             Serijal “Njegoš naš nasušni” koji od aprila ove godine KIC organizuje u saradnji sa Društvom za očuvanje crnogorske duhovne baštine (DOB) biće nastavljen 2.oktobra predavanjem dr Lidije Vukčević. U oktobru je predviđeno i pjesničko veče Gorana Tadića, a novo izdanje autora Sava V. Mikića “Uskoci između Morače i Drobnjaka” biće predstavljeno 27.oktobra.

             Saradnju sa Kulturnim centrom Novog Sada KIC nastavlja kroz drugi zajednički projekat tj. izložbu plakata i fotografija pod nazivom “10 godina Antićevih dana” koja će biti otvorena 25.oktobra. Uspostavljanje kontakata sa srodnim predstavništvima koja se bave promocijom kulture i umjetnosti jedan je od prioriteta KIC-a, pa samim tim 11.oktobra će organizovati izložbu fotografija pravoslavnih drvenih crkava i kapela u Estoniji.

             U oktobru KIC se pridružuje i humanitarnoj izložbi i aukciji umjetničkih slika čija će sredstva prikupljena od prodatih slika biti namijenjena liječenju Podgoričanke Nevenke Slomović.

             Veče gusala, muzike i humora Stevan Mišo Popović sa prijateljima prirediće 9.oktobra. 

             Prijatelji KIC-ovih oktobarskih programa su: Ambasada SR Njemačke,  Ambasada Republike Češke, Ambasada Finske u Beogradu, Počasni konzulat Estonije u Podgorici, Kulturni centar Novog Sada, Centar za kulturu Berane, Udruženje likovnih umjetnika Crne Gore, Gimnazija „Stojan Cerović“ Nikšić, JU SMŠ “Bećo Bašić” Plav, NVO Alternativna teatarska aktivna kompanija (ATAK), Taurus production, NVU Kirjana i drugi. 

              I tokom septembra mjeseca KIC-ove i gostujuće sadržaje koje smo realizovali pratilo je više od 6000 hiljada posjetilaca.

 

KLIKNITE ZA UVEĆANI PRIKAZ PROGRAMA

 

             Kao i do sada za većinu KIC-ovih programa u oktobru ulaz je besplatan. Karte za koncert Saše Vasića biće u prodaji od 2.oktobra. Biletarnica radi od 9 do 20h, a za rezervaciju možete pozvati broj 020 664 237. Rezervacija karata važi tri dana.

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


ten − 7 =