Oktobarski repertoar KIC-a „Budo Tomović“

 

KIC - Logotip

 
 

U Multimedijalnoj sali KIC-a “Budo Tomović”, danas, 29. septembra 2015. godine održana je mjesečna press konferencija na kojoj je prezentovan repertoar Kulturno – informativnog centra „Budo Tomović“ za oktobar mjesec.

 

Press - 1

 

Na današnjem press-u učestvovali su: direktorica KIC-a Snežana Burzan, urednica muzičkog programa Maja Popović, urednik filmskog programa Miodrag Miško Popović, urednica informativno – edukativnog programa Valentina Knežević i koordinatorka u Američkom uglu Milena Vučelić.

 

Press - 2

 

Posebnu pažnju javnosti i ovog mjeseca privući će muzički repertoar KIC-a, koji će početi premijernim nastupom prestižnog njemačkog džez Philipp van Endert trija. Nakon tri veoma cijenjena albuma, ovaj trio osvojio je brojne ljubitelje džeza tokom proteklih deset godina, a podgoričkoj publici predstaviće se novim albumom “Prisustvo”. U okviru ciklusa „Kamerna muzika“, u oktobru će se predstaviti i trio „Triangulum“ kojeg čine renomirani muzičari i muzički pedagozi: Nadica Ristić (oboa), Marko Simović (violina) i Davor Novak (klavir).

U saradnji sa Jevrejskom zajednicom Crne Gore nastupiće premijerno jedan od najstarijih jevrejskih horova u svijetu “Braća Baruh” koji će izvesti tradicionalnu jevrejsku i sinagogalnu muziku, kao i a cappella aranžmane popularne muzike. Crnogorski glumac i multimedijalni umjetnik Slavko Kalezić premijerno će promovisati rimejk poznatog hita “Ljuljaj me nježno” Olivera Mandića, a u okviru koncerta “Folk art” koji će prirediti Centar za očuvanje i razvoj kulture manjina nastupiće brojni stvaraoci iz svijeta muzike i folklora. Folkolni ansambl i Narodni orkestar KIC-a „Budo Tomović“ učestvovaće  od 9. do 14. oktobra na 11. Festivalu balkanskih narodnih folklornih igara u turskom gradu Izmir.

Filmski repertoar KIC-a i ovog mjeseca biće raznovrstan. U saradnji sa Ambasadom Češke Republike, tokom oktobra biće predstavljeni filmovi novije češke kinematografije, a biće priređen i filmski ciklus posvećen italijanskom filmskom reditelju i scenaristi Federiku Feliniju (Federico Fellini). Uz podršku Jevrejske zajednice Crne Gore organizovana je premijerna projekcija filma “Adresa logor” koji je napravljen po TV serijalu o stradanju jevreja u II Svjetskom ratu sa svjedočenjima preživjelih iz četiri beogradska logora, a biće prikazan i dugometražni dokumentarni film “Jedan dan života” autora Momira Matovića. 

Pozorišni repertoar KIC-a obilježiće premijera monodrame posvećene dramskom umjetniku i glumcu Džoniju Hodžiću. Ova premijera je samo jedna od aktivnosti sa kojom se obilježava vrijedan jubilej 50 godina Kulturno-informativnog centra „Budo Tomović“ (decembar 2015.). Nastala je po tekstu Alesandra Barika (Alessandro Barico), a u režiji i izvođenju Sejfa Seferovića. Osim ove biće izvedene i predstave “Moja Bosna” iz Poljske, zatim predstava dramskog studija KIC-a „Veče na psihijatriji“, predstava „Lista za ljubav“, predstava Centra za kulturu Tivat „Pazi, zebru gazi“, kao i predstave Gradskog pozorišta.

U okviru informativno – edukativnog programa u saradnji sa Austrijskom ambasadom i Humboltovim društvom za njemačko-crnogorsku saradnju realizovaće se program pod nazivom „Djelo Petera Handkea u svjetlu austrijske književne istorije” koji je dio manifestacije “Dani Austrije u Crnoj Gori”, a prvi put se organizuje i autorsko veče renomiranog dramskog pisca i scenariste Stevana Koprivice. Svoj nedavno objavljen roman “Osmijeh za Mariju Mihailovič” podgoričkoj publici predstaviće i autor Obrad Nenezić.

Sa Jevrejskom zajednicom Crne Gore organizuje se izložba “Nestali u holokaustu – Zemun svaka slika priča priču”, nakon nje izložba slika “Okamenjeni svijet – Poseljane” Miodraga Uzelca, a biće održana i manifestacija Dječijeg saveza “Dijete je čovjek veoma bitan”.

Prijatelji KIC-a i Grada Podgorice, tokom oktobarskih programskih dana biće, uz tradicionalno – Gradsko pozorište,  i ambasade:  Republike Njemačke, Češke, Austrije, kineski Institut Konfučije, Jevrejska zajednica Crne Gore, Humboltovo društvo za njemačko-crnogorsku saradnju, Centar za razvoj kuture manjina, Dječiji savez Podgorice, Centar za kulturu Tivat, Teatar mladih i Hergenovsko pozorište, FIAT i drugi.

Kroz svoje dugogodišnje djelovanje institucija KIC-a “Budo Tomović” je stekla znatan broj posjetilaca, čiji se broj iz godine u godinu značajno povećava. Imajući u vidu te okolnosti, ljubitelji kulturnih dešavanja KIC “Budo Tomović” je omogućio da od danas sva dešavanja mogu pratiti na sajtu www.kicpodgorica.me.

 

PROGRAM ZA OKTOBAR

KLIKNITE ZA UVEĆANI PRIKAZ

PROGRAM - OKTOBAR 2015 - 400px