OPŠTINA KOTOR NA KONFERENCIJI ”UJEDINJENI U RAZLIČITOSTI”

 

Opstina Kotor - Grb

 

Predsjednik Opštine Kotor dr Aleksandar Stjepčević je na poziv gradonačelnika Firence Daria Nardele, boravio u ovom italijanskom gradu gdje se od 2. do 4. novembra održalo drugo izdanje konferencije „Ujedinjeni u različitosti”.

 

venecija-2

 

U Novembru 2015.godine na inicijativu gradonačelnika Firence Daria Nardele i nadzorom komesara Nikolete Mantovani Pavaroti na konferenciji “Ujedinjeni u različitosti” su se okupili  gradonačelnici iz cijelog svijeta i potvrdili da su obrazovanje, kulturni razvoj, umjetnost i kultura ključni faktori za socijalni i ekonosmski rast, te da treba podsticati dijalog, spriječiti socijalne i ekonsmke konflikrte te uspostaviti jednakost među riječima ”kultura, ekonomski rast, socijalna stabilnost, mir”. Lokalne vlasti prve osjete poslijedice krize, pa se iz tog razlogag gradovi i njihovi gradonačelnici svakodnevno trude da pronađu rješenje, stoga dijalog između lokalnih zajednica može biti učinkovitiji, dok na državnom nivou, zbog složenosti upravljanja, on ne može biti neposredan. U tom smislu lokalne zajednice mogu imati značajnu ulogu za razvoj zajednice , a onda i države, zaključeno je na konferenciji. 

U ime opštine Kotor konferenciji je prisustvovala i savjetnica za međunarodnu saradnju Lena Pasinović. Događaju u Firenci su prisustvovali pored visokih predstavnika gradova i opština, državnih institucija, međunarodnih organizacija, diplomatskog kora brojne istaknute javne ličnosti iz svijeta politike, kulture,umjetnosti, sporta.

Susret stručnjaka i gradonačelnika iz cijelog svijeta pružio je priliku za razmijenu mišljenja i ideja na teme: rezilijentnost, klimatske promjene, jednakost kao kriterijum za razvoj, upravljanje rizikom. 

Organizator samita je gradska uprava grada Firence, a osnovni cilj je skretanje pažnje na socijalne konflikte, načine i mehanizme njihovog prevazilaženja.

 

venecija-1

 

“Ujedinjeni u različitosti” ima za cilj da izgradi mrežu koja će podržavati i implementirati specifične projekte, posebno one usmjerene na podršku i zaštitu kulturne baštine, gradsku “elastičnost” i održivi razvoj, da olakša akcije koje se generišu direktno iz potreba i ambicija lokalnih zajednica. 

U finalu konferencije gradonačelnici su potpisali Firentiski Manifest “On Cities resilience to natural and man-made disasters, and hydraulic and hydrological risk mitigation” koji između ostalog ima cilj da promoviše sve neophodne akcije kako bi platforma”Unity in diversity” postala operativna u okviru UNeSCo-a i kao instrument saradnje izedju potpisnika Manifesta ali i Povelje iz 2015.godine.
Posebna pažnja je posvećana već usvojenim politikama koje su u praksi dale određene rezultate kako bi se pronašli operativni modeli u okviru primjera najboljih praksi koji bi se mogli primijeniti u vanrednim situacijama. 

Pored učestvovanja na konferenciji, predsjednik Opštine Kotor dr Aleksandar Stjepčević se sastao sa preduzetnicima, i predstavio im mogućnosti za investiranje u Kotor. 

U znak sjećanja i pamćenja velike poplave koja ne 1966. godine zadesila Firencu, konferencija je zatvorena službenom komemoracijom – obiljezavanjem 50. godišnjice poplave. U znak zahvalnisti 60 zemalja koje su se solidarisale sa Italijom, organizovano je međunarodno okupljanje “Anđeli blata” kojem je prisustvovao predsjednik republike Italije Serđo Matarela.

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


four × 1 =