„Orkanski visovi“ u Tivtu

 

 

Bar, 24. jul 2017. godine

 

Nakon premijere i tri izuzetno uspješna reprizna igranja u Starom Baru, koprodukcija Barskog ljetopisa i Kraljevskog pozorišta Zetski dom „Orkanski visovi“ u režiji Dore Ruždjak Podolski, igraće se u utorak, 25. jula na maloj sceni Atrijuma Buća u Tivtu, sa početkom u 21:30h, u okviru „Purgatorija“. Karte za ovo igranje su već rasprodate.

 

 

Dramatizaciju za predstavu je po motivima istoimenog romana Emili Bronte, uradila Stela Mišković. Uloge tumače: Miloš Pejović (Hitklif), Ana Vučković (Keti), Dejan Ivanić (Hindli), Katarina Krek (Neli), Emir Ćatović (Edgar), Jelena Simić (Izabela), Branka Stanić (Frensis), Simo Trebješanin (Ernšo) i Ognjen Raičević (Herton). Scenografiju za predstavu uradila je Jelena Tomašević, dok se kao kostimografkinja predstave potpisuje Lina Leković. Slobodanka Dabović komponovala je muziku, a dizajn svijetla uradio Elvis Butković.

Riječ rediteljke: Roman govori o ljudskim manama sasvim otvoreno, on ne skriva čovjeka i njegove svijetle i mračne strane. Bronte vrlo hrabro sprovodi tabu temu zlostavljanog djeteta, Hitklifa, koji dolazi u tuđu porodicu bez ikakvog pedigrea. Sa tom tematikom, usvajanjem djece, mi se i danas mučimo. Radeći na ovom komadu uvidjela sam da Bronte prvi put u istoriji književnosti govori o razvodu. Bronte je samim tim hroničar svega što se nama danas događa. Mi živimo slobodnije, ali istovremeno opterećenije. Uvijek sam smatrala da čovjek po suštini i potrebama uvijek ostaje isti, samo se socijalna struktura mijenja, način na koji nas društvo ograničava.

 

 

Riječ dramaturškinje: Na svakom koraku života primorani smo da donosimo odluke i pravimo izbore. Mnoge pravimo nesvjesno, mehanički  – da li prvo ući pod tuš ili oprati zube, da li doći do prodavnice ovim putem ili onim drugim, dok neke smatramo presudnim. Podilaženje strahovima, frustracijama i ambicijama dovodi do pogrešnih izbora koje ipak moramo prigrliti, da bi uopšte mogli opstati. U svakom slučaju, izbori koje pravimo određuju naše živote. Što se dešava ako ne možemo da se pomirimo sa njima? Ova dramatizacija progovara upravo o izborima koje pravimo, načinu na koji se nosimo sa njima, načinu na koji prihvatamo tuđe izbore, dosljednosti koju imamo u odnosu na ono što smo izabrali i zašto pravimo izbore sa kojima nismo spremni da živimo.

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


4 × 5 =