Osmi dan Bijenala crnogorskog teatra


Predstava “Cvrčak i mrav” izvedena je sinoć na Sceni Studio u okviru Selekcije Off Bijenala crnogorskog teatra.

Tekst je napisala Milena Depolo, a uloge su povjerene: Branki Femić Šćekić, Katarini Krek, Goranu Slaviću i Branku Iliću koji potpisuje i režiju.

“Cvrčak i mrav” je potpuno drugačije čitanje Ezopove basne, namijenjeno kako đeci koja su na pragu odrastanja i počinju da se bune protiv autoriteta, tako i baš tim autoritetima.

Branko Ilić je na okruglom stolu kritike i medija istakao da on samo potpisao režiju ali da je ovaj predstava plod kolektivnog promišljanja i zajedničkog rada. “Milena Depolo je napisala odličan tekst i njegova savremenost me je ponukala da se bavim upravo njime. Ova predstava je naš lični bunt, bunt za umjetnost.”

Branka Femić u predstavi igra Cvrčka – simbol slobode izbora i ljubavi prema umjetnosti. Ona se na okrugom stolu zapitala koliko su nam đeca kao publika važna: “Stalno se pitam kakvo pozorište napraviti za djecu koja odrastaju na youtuberima? Kako da im održimo pažnju i na koji način da im plasiramo plemenite ideje i moralne stavove? Ne mogu da se ne pitam koliko nam je pozorište za djecu važno.” – kazala je Femić Šćekić.

Katarini Krek povjerena je uloga Mrava. Ona je poručila da ova predstava treba da nauči đecu da misle i stvaraju i prate svoje snove, umjesto želje koje im plasiraju drugi.

U četvrtak 31. oktobra će u Dramskom studiju Prazan prostor u 20 sati biti izvedena predstava “Sobe” koju je po tekstu Ilije Đurovića režirao Mirko Radonjić. Zbog ograničenog broja mjesta, rezervacija ulaznica je obavezna. Ulaznice se mogu rezervisati na broju biletarnice 078/111-075.

Nakon predstave, za publiku je organizovan prevoz do Crnogorskog narodnog pozorišta, gdje će biti organizovan okrugli sto kritike i medija.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


one − one =