Otvaranje 12. Međunarodnog festivala gitare Nikšić 2017

 

Crnogorski simfonijski orkestar i Antoan Morinije na sceni Nikšićkog pozorišta

 

Nikšić, 24. septembar 2017

 

Svečano otvaranje najvažnijeg događaja za gitaru u Crnoj Gori i jednog od najvažnijih projekata ove vrste u regionu – Međunarodnog festivala gitare Nikšić, zakazano je za ponedjeljak 25.  septembar u Sali Nikšićkog pozorišta u 20h. Festival će otvoriti ministar kulture u Vladi Crne Gore, mr Janko Ljumović, nakon čega će biti upriličen koncert Crnogorskog simfonijskog orkestra, sa kojim će kao solista nastupiti francuski gitarista Antoan Morinije. Orkestrom će dirigovati maestro Grigorij Krasko. Koncert na kome će biti izvedena djela kompozitora kao što su Hoakin Rodrigo i Modest Musorgski, tradicionalno je organizovan u saradnji sa Muzičkim centrom Crne Gore. Ulaz je slobodan.

 

 

Crnogorski simfonijski orkestar prvi put je nastupio 14. decembra 2007. godine na Cetinju i ubrzo postao okosnica muzičkog života Crne Gore. Održao je na oko tri stotine koncerata u zemlji i inostranstvu (Italija, Bosna i Hercegovina, Srbija, Hrvatska, Rusija, Turska, Albanija, Francuska). Preko dvjesta umjetnika je nastupalo sa orkestrom, među kojima su: Monserat Kabalje, Miša Majski, Ivo Pogorelić, Ilja Gringolc, Denis Šapovalov, Simon Trpčeski, Stefan Milenković, Miloš Karadaglić, i dr. Koncerte Crnogorskog simfonijskog orkestra redovno emituje nacionalna televizija RTCG. U poslednjih pet godina orkestar uspješno predvodi maestro Grigorij Krasko.

Grigorij Krasko je diplomirao na Konzervatorijumu Gnjesin u Moskvi. Laureat je prvih nagrada na nacionalnim takmičenjima violinista Sovjetskog Saveza. U orkestar slavnog Boljšog teatra primljen je 1974. godine, a nakon svega nekoliko sezona postao je njegov solista i koncertmajstor. Od 1990. bio je koncertmajstor Moskovske filharmonije i vođa kamernog orkestra Moskovski filharmoničari, sa kojima je širom svijeta nastupao kao dirigent i solista. Godine 2008. postaje koncertmajstor Crnogorskog simfonij­skog orkestra i vođa ansambla Crnogorski gudači, a od 2012. angažovan je kao dirigent Crnogorskog simfonijskog orkestra, sa kojim je izveo brojna djela svjetske muzičke baštine, kao i djela domaćih autora.

Pobjednik XI Montenegrin International Guitar Competition, Antoan Morinije godine 2016. magistrirao je na Državnom Konzervatorijumu za muziku i ples u Parizu u klasi Oliviera Chassaina kod koga je završio osnovne studije na Konzervatorijumu u Bordou. Nastupio je na koncertima u Francuskoj, Kanadi, Grčkoj, Kipru, Belgiji, Poljskoj, Portugaliji, Rumuniji, Austriji, Njemačkoj, Češkoj. Posebnu pažnju posvećuje izvođenju savremene muzike. Japanski kompozitor Rikakko Watanave mu je posvetio kompoziciju Svita za gitaru. Godine 2016. realizovao je svoj prvi CD za “Contrastes Records” (Naxos Distribution). Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja: prva nagrada na međunarodnom takmičenju gitarista u Sevilji, prva nagrada na takmičenju u Beču, na Antony guitar takmičenju u Francuskoj, Leopold Bellan u Parizu i mnogim dr., specijalna nagrada za najbolje interpretaciju savremene muzike na takmičenju u Beču….Antoan Morinije predaje gitaru na regionalnom Konzervatorijumu u Sen Mor de Foseu u Francuskoj. Svira na gitari Martin Blackwell na Savarez žicama. 

 

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


seventeen − seventeen =