Otvaranje US Embassy Podgorica Film Festivala


Ffestival dokumentarnog filma će se održati od 16. do 19. jula, na platou kod Spomenika Partizanu borcu na Gorici, u organizaciji Ambasade SAD u Podgorici i Sekretarijata za kulturu i sport Glavnog grada.  Tokom festivala koji se reaalizuje u okviru manifestacije Podgoričko kulturno ljeto biće prikazana četiri dokumentarna filma iz American Film Showcase kolekcije:

Bending the Arc (Na putu ka pravdi); petak, 16. jul u 21:00

A Plastic Ocean (Plastični okean); subota, 17. jul u 21:00

Half the Picture (Druga polovina slike); neđelja, 18. jul u 21:00

Obit (Redakcija za čitulje); poneđeljak, 19. jul u 21:00

Festival će otvoriti ambasadorka SAD u Crnoj Gori Džudi Rajzing Rajnke, śutra (petak, 16. jul) u 21h. 

Tematika filmova je  izuzetno aktuelna, Bending the Arc, univerzalno priznati dokumentarac, govori o počecima organizacije Partners In Health i globalnom pokretu za zdravstvenu pravdu. A Plastic Ocean nagrađivani je dugometražni dokumentarni film koji istražuje krhko stanje okeana i otkriva alarmantne istine o posljedicama našeg načina života. Half the Picture istražuje sistemsku diskriminaciju u Hollywoodu, kroz intervjue sa istaknutim rediteljkama Avom DuVernay (Selma), Lenom Dunham (Djevojke), Catherine Hardwicke (Sumrak) i Joey Soloway (Transparent) i drugima.

    Obit na jako zanimljiv i efektan način donosi priču o novinarima  u legendarnoj redakciji za čitulje u New York Times-u.  Film poziva na neka od najvažnijih pitanja koja postavljamo o životu, sjećanju i neizbježnom protoku vremena. Što biramo da pamtimo? Što nikad ne umire?

Vodeći program američke filmske diplomatije, American Film Showcase (AFS), rezultat je partnerstva Biroa za obrazovanje i kulturu američkog Stejt dipartmenta i Fakulteta filmskih umjetnosti Univerziteta Južne Kalifornije.   AFS program omogućava pristup nagrađivanim, savremenim američkim dokumentarcima, nezavisnim narativnim filmovima i umijeću pripovijedanja publici širom svijeta. 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


5 × two =