Otvoren 12. Međunarodni sajam knjiga i obrazovanja

 

 

 

 

Međunarodni podgorički sajam knjiga i obrazovanja svečano je otvoren 02. maja 2017. godine, u garažnom dijelu šoping mola Delta City. Sajam je otvorila dobitnica NIN-ove nagrade za roman godine Arzamas, Ivana Dimić i tom prilikom istakla važnost održavanja jedne ovakve manifestacije ne samo za Crnu Goru već i za region i šire.

“Ne mogu da opišem kolika mi je čast da budem pozvana da otvorim 12. sajam knjiga i obrazovanja. Kada sam vidjela da je na sajmu i izložba Dada Đurića i da su tu neke knjige koje želim da kupim, osjećala sam se privilegovano. Nadam se da knjige nikada neće nestati, jer je proces čitanja nužan za svakoga“, kazala je ona.

 

Dvanaesti Međunarodni podgorički sajam knjiga i obrazovanja je projekat koji se može pohvaliti kontinuitetom i sve većim brojem posjetilaca, kazala je direktorica Direktorata za visoko obrazovanje u Ministarstvu prosvjete Mubera Kurpejović.

“Posebno bih istakla značaj ovogodišnjeg sajma jer je objedinio knjige, obrazovanje i ponudu za zaposlenje. Naši budući učenici biće u prilici, imajući u vidu značaj karijerne orijentacije, da se upoznaju sa ponudom naših srednjih škola“, kazala je ona.

 

Direktor izdavačke kuće Nova knjiga Predrag Uljarević istakao je da se godine u izdavaštvu mjere po sajmovima knjiga ali, kako je kazao, sajmovi knjiga ipak postoje zbog čitalaca.

“Tek kada jedan sajam privuče toliko čitalaca različitih generacija, navika, očekivanja i interesovanja, on je ispunio razloge svoga postojanja. Vjerujem da će 12. Međunarodni podgorički sajam knjiga i obrazovanja biti uzbudljivo mjesto otkrića novih knjiga, ali i novog susreta s knjigama koje su nam u nekom trenutku značile mnogo ili su nas čak mijenjale. Vjerujem da će svako od nas, i mnogi koji će nam se pridružiti u narednim danima 12. Međunarodnog podgoričkog sajma knjiga i obrazovanja, pronaći barem po jednu takvu knjigu u kojoj će uživati, s kojom će provoditi ispunjeno vrijeme, koja će ga podstaći na nova čitanja i istraživanja, na nove susrete i razgovore. Organizujući 12. Međunarodni podgorički sajam knjiga i obrazovanja zajedno sa Ministarstvom prosvjete, i uz podršku i pokroviteljstvo Ministarstva kulture, očekujemo da će Sajam biti velika promocija izdavaštva i obrazovanja, i da će na njemu pisci i čitaoci, izdavači i bibliotekari, mediji i kulturne i obrazovne institucije prepoznati svoj otvoreni prostor istinskih mogućnosti“, kazao je on.

 

 

Prvi program 12. Međunarodnog podgoričkog sajma knjiga i obrazovanja jeste izložba djela neprevaziđenog Dada Đurića koju organizuje Centar savremene umjetnosti Crne Gore. Rukovodilac umjetničkog sektora i muzejski savjetnik u CSUCG Marina Čelebić predstavila je izložbu i tom prilikom između ostalog kazala da mapa od 24 grafike pod nazivom “Laste i neke poznate, manje poznate i nepoznate ptice” jasno pokazuje Dadov filozofski i likovni odnos prema prostoru i životu i dopunjava naše saznanje i predstavu o njemu.

 

 

Zemlja-gost 12. Međunarodnog podgoričkog sajma knjiga je Rumunija, a kako je najavio ambasador te zemlje u Crnoj Gori Ferdinand Nagy, posjetiocima će, između ostalog predstaviti i zanimljivu izložbu tradicionalne nošnje. Ambasada Rumunije u Crnoj Gori u saradnji sa  Nacionalnim muzejem – selo Dimitrije Gušti u Bukureštu nudi crnogorskoj publici snažan pogled na ljepotu  i bogatstvo rumunskih sela.

 

 

Ulaznica za sajam i ove godine simbolično košta jedan euro. Sajam će biti otvoren do 9. maja, a radno vrijeme je od 10:30h – 21:30h.

 

 

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


nine + seventeen =