Otvoren 41. Crnogorski likovni salon – 13. novembar


Crnogorski likovni salon – 13. novembar, otvoren je sinoć (12.11.2019.) u Crnogorskoj galeriji umjetnosti Miodrag Dado Đurić na Cetinju.

Ovogodišnja nagrada dodijeljena je ravnopravno svim učesnicima čiji su radovi predstavljeni: Dante Buu, Srđa Dragović, Lenka Đorojević i Matej Stupica, Adrijana Gvozdenović,  KANA / Ko ako ne arhitekt, Irena Lagator Pejović, Danilo Prnjat i Mirko Radonjić.

Obrazlažući odluku, predsjednica Žirija dr Anastazija Miranović je kazala da oni, angažovanim, lucidno promišljenim radovima, artikulišu savremeni društveni kontekst i poziciju umjetnosti i umjetnika unutar sistema odlučivanja, društveno-političkog i prirodnog ambijenta, uključujući kao kohezionu determinantu svojih umjetničkih realizacija zajedništvo.

– U tom kontekstu i Žiri se odlučio da dodijeli jednu ravnopravnu nagradu svim učesnicima, s obzirom na to da se ni jedan rad kvalitativno nije izdvojio u odnosu na druge – naglasila je dr Anastazija Miranović.

Selektorka Salona, Natalija Vujošević, pojasnila je da su na izložbi predstavljeni umjetnici i umjetnički kolektivi koji se u praksi bave problemima i krizom društva.

– Cilj ove izložbe je i da ukaže i podsjeti na umjetnost čiji fokus nije zabava, tržište ili turizam, već kultura kao korektivna i razvojna uloga društva. Time ovi umjetnici daju doprinos upravo onoj borbi koja se nikada ne može i ne smije završiti, a to je borba za solidarno i slobodno društvo – kazala je Vujošević.

U katalogu koji prati izložbu, u “Malim salonskim razgovorima” ili “Niko nas ništa nije pitao”, mogu se pročitati razgovori između selektorke i autora kroz koje se saznaje nešto više o statusu umjetnika i umjetnosti u našem društvu, otkrivaju se različita mišljenja i stavovi autora o aktuelnim pitanjima koja tretiraju obrazovanje, kulturu i umjetnost, dok selektovani radovi kritički vizuelizuju sadržaje iz neposrednog okruženja autora, komuniciraju sa publikom kroz podsjećanje na probleme koji su zajednički i pozivaju na društvenu odgovornost.

Organizatori salona su Prijestonica Cetinje i Narodni muzej Crne Gore, a njegovu realizaciju podržalo je Ministarstvo kulture Crne Gore.

Crnogorski likovni salon – 13. novembar, organizuje se od 1965. godine, kao manifestacija koja je njegovala tradiciju likovne umjetnosti i prezentovala dostignuća, najprije cetinjskih umjetnika, a kasnije i umjetnika sa prostora bivše Jugoslavije.


Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


twelve + 7 =