Otvoren jedanaesti UnderhillFest


Jedanaesti UnderhillFest – međunarodni festival dugometražnog dokumentarnog filma svečano je otvoren 16. juna 2020. godine, na Terenu KK Budućnost u Njegoševom parku u Podgorici kada je prikazan film “Zemlja meda” u režiji Tamare Kotevske i Ljubomira Stefanova.

Umjetnički direktor UnderhillFesta Vuk Perović je na ceremoniji otvaranja, pred brojnom publikom, istakao da prije nekih mjesec i po dana nije izledalo da ćemo biti u prilici da gledamo filmove onako kako najviše volimo i kako im priliči.

„Ipak, situacije se promijenila, a tim UnderhillFesta bio je spreman da u vrlo kratkom roku sve postavi na noge. Iz samo jednog razloga – jer se ovaj festival radi tokom cijele godine. Tako ćete prvi na svijetu biti u prilici da neke od ovih filmova pogledate na velikom platnu. Imaćemo i svjetske i regionalne premijere. Od nagrađivanih filmova koji su obilježili prošlu godinu kao što su Zemlja meda i Za Samu, do ostvarenja koja su do sada imala tek online premijere – Buđenje na Marsu i Naša vremenska mašina, vidjećete svjetsku premijeru filma Imala sam 10 godina Velibora Čovića, regionalne premijere filmova Svijet je plav kao pomorandža, Tunel, Govori da bih te vidio,  pa sve do priče o jednom od najvećih reditelja svih vremena Andreju Tarkovskom, zatim film o Tusti, pank ikoni bivše Jugoslavije“, istakao je Perović i naglasio – osam dana, 19 filmova u tri selekcije i posebnom programu U fokusu koji već pet godina organizujemo u saradnji sa Centrom za ženska prava.

Predviđeno je da 11. UnderhillFest traje do 23. juna, ali zbog velikog interesovanja publike 24. juna organizovaće se i dodatna projekciju ostvarenja “Zemlje meda”.

O nagradama Maslačak u dvije takmičarske selekcije, međunarodnoj i regionalnoj, odlučivaće Jelena Mišeljić, producentkinja, Ivan Marinović, reditelj i Gojko Berkuljan, reditelj.

“Akteri smo jednog globalnog talasa promjena, nakon kojeg će malo toga ostati isto, pa i sama kinematogafija. Stoga, baš u vremenu dubokih društvenih kriza, jako je važno podržati ovakve inicijative, održavati filmske festivale, a posebno njegovati dokumentarizam”, kazala je Jelena Mišeljić, otvarajući 11. Underhillfest, dodajući da je prije tačno pedeset godina američki pjesnik i muzičar Džil Skot-Heron profetski upozorio da revolucije neće biti na televiziji, između reklamnih blokova, pauze za pivo i kokice, te da revolucija neće imati lice medijskih zvijezda.

“Poražavajuća je činjenica da su njegove čuvene riječi i danas toliko aktuelne, štaviše, da se istorijski trenutak u kojem su ovi stihovi nastali doslovno i uporno ponavlja. Međutim, o današnjim revolucijama se više govori i na televiziji i na socijalnim mrežama, a premalo ih se dešava “uživo”, dok se elementarna ljudska prava ozbiljno narušavaju. Lik i djelo Skot-Herona, Afroamerikanca, potvrđuje nam da se promjena pokreće i afirmiše upravo uz pomoć umjetnosti”, kazala je Mišeljić, dodajući da u kontekstu umjetničkog aktivizma, s razlogom dokumentarni film ima posebno mjesto, kao  snimljeno, zabilježeno, svjedočenje raznih promjena, te istovremeno i refleksija ideja o intelektualnoj borbi i društvenoj kritici.

“Zbog toga mislim da treba da budemo posebno ponosni na ovogodišnje festivalsko izdanje koje se održava uprkos brojnim preprekama”, zaključila je jelena Mišeljić, članica žirija 11.Underhillfesta.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


one × one =