Otvoren konkurs za učešće na FIAT-u 2018

 

 

U susret FIAT-u 2018:

Otvoren konkurs za učešće na FIAT-u 2018.

i izrada novog sajta i mobilne aplikacije

 

Festival internacionalnog alternativnog teatra – FIAT koji se održava svake godine u Podgorici otvorio je konkurs za prijave za učešće na festivalu koji će se održati u prvoj polovini septembra. Aplikacioni formular dostupan je na postojećem sajtu festivala: www.fiat-montenegro.org, kao i putem društvenih mreža, a pravo na učešće imaju svi pojedinačni umjetnici, trupe, udruženja, organizacije i produkcije čiji projekti i radovi na najbolji način odražavaju aktuelne umjetničke ideje u sferi eksperimentalnog pozorišta ali i drugih vidova umjetnosti: književnosti, vizuelnih umjetnosti, filma, muzike, kreativnih industrija.

Festival internacionalnog alternativnog teatra – FIAT postoji više od 32 godine i jedan je od najvećih i najznačajnijih kulturnih događaja u Crnoj Gori. Festival je nastao iz želje za stvaranjem novog prostora za razmjenu i udruživanje umjetničkih vrijednosti i ideja i potrebe za istraživanjem i tretiranjem savremenih ideja i pomijeranjem granica teatra, rušeći postojeće modele pozorišnog izraza i osmišljavajući nove. Ista ideja i danas je pokretačka snaga FIAT-a koji je tokom svog dugogodišnjeg postojanja okupio neke od najznačajnijih reditelja, pozorišnih stvaralaca i umjetnika uopšte: Jan Fabre, Pippo Delbono, Eugenio Barba, Ellen Stewart, Oleg Kulik, Rodrigo Garcia, Arpad Schilling, Andrej Žoldak. Jedna od veoma bitnih karakteristika festivala je i promocija i podsticanje kulturne razmjene, saradnje i mobilnosti umjetnika kako na regionalnom tako i na međunarodnom nivou. Svake godine publika ima priliku da prati bogat program FIAT-a, od takmičarske teatarske selekcije, do pratećih programa  sa akcentima na likovnu umjetnost, film, muziku, književnost, kreativne industrije. Žiri dodjeljuje nagrade u više kategorija: nagradu za najbolju mušku i žensku ulogu, nagradu za najbolju predstavu, nagradu za najbolju režiju. Prepoznat kao diverzitet različitih oblika umjetnosti, FIAT je, sa svojom karakterističnom publikom i neposrednom atmosferom, jedan od najznačajnijih festivala jugoistočne Evrope i Balkana danas.

Svoje projekte i ideje za učešće možete predstaviti Savjetu festivala popunjavanjem aplikacionog formulara koji će biti aktivan do 15. juna 2018. godine.

Uz novitet onlajn prijave, iz direkcije najavljuju i izradu novog vebsajta ali i mobilne aplikacije koji će početkom ljeta biti dostupni korisnicima obje platforme. Ovaj značajan novitet ostvaren je kroz podršku Telenor fondacije ostvarenu učešćem na konkursu “Uključi se digitalno” na kojem je FIAT predstavio svoj projekat kreiranje aplikacije i portala koja će publici i zainteresovanima u svakom trenutku, tokom godine i u festivalskim danima, davati sve potrebne informacije o aktuelnim dešavanjima i gostima na FIAT-u, trenutnim programima i zbivanjima i pružati live pogled na određene programe uz mogućnost interakcije sa organizatorima. Uz praktičnost aplikacije, ona će otvoriti i nova vrata za digitalne umjetnike i dati im prostor na FIAT-u, rušeći barijere fizičke prisutnosti i uvodeći jednu potpuno novu umjetničku saradnju i razmjenu pod okrilje FIAT-a.  Istovremeno, insistirajući na interakciji sa publikom, aplikacija i portal će služiti za glasanje publike i davanje suda o programima. 

Realizacijom ovog projekta jedan od najvećih festivala alternativnog pozorišta kakav je FIAT, sazreo za još jedno novo poglavlje i otvaranje umjetničkih prostora koji se bazira na novim tehnologijama sa ciljem privlačenja mladih stvaralaca koji imaju svoj prostor u digitalnom svijetu da se prijave i predstave svoje projekte na FIAT-u otvarajući novi prostor za kulturnu razmjenu.