Otvoren peti Podgorica film festival


Sinoć je putem online ceremonije svečano otvoren peti Podgorica film festival koji se ove godine održava od 15. do 20. decembra putem Video on Demand platforme www.podgoricafilmfestival.online

Ispred organizacije Festivala, publiku je pozdravila Sara Radović, direktorica NVU Podgorica film festival: „Imajući u vidu razna ograničenja sa kojima smo se susretali, počevši od finansijske podrške koja je umanjena u odnosu na prethodna izdanja, a koja je nažalost i dovela do smanjenja kulturnih sadržaja u Crnoj Gori, i nove forme organizacije kojoj smo se morali prilagoditi, možemo reći da smo napravili veliki korak ka adaptaciji trenutnim uslovima i ograničenjima koje je pred nas postavila situacija izazvana pandemijom. Filmska industrija se ove godine u svakom smislu suočava sa velikim izazovima ali je ovakvim izmijenjenim formama održavamo i činimo da opstaje, uprkos svemu.

Iako ništa ne moze zamijeniti osjećaj gledanja filma na velikom platnu, moramo poštovati mjere donešene u cilju zaštite publike, i u skladu sa mogućnostima pružiti priliku crnogorskoj publici da gleda najnovija regionalna, evropska i svjetska filmska ostvarenja. Upravo iz tog razloga smo kreirali prvu festivalsku Video on Demand platfomu u Crnoj Gori na kojoj će crnogorska publika narednih dana imati priliku da pogleda izvrsne naslove i učestvuje u našem pratećem programu. Iskorstiću priliku da citiram jednu od najvećih ličnosti u svijetu arhitekture na ovim prostorima – Slobodana Vukajlovića, uzimajući slobodu da njegovu misao prilagodim trenutnim dešavanjima u kulturi i iza koje sam kao njegova unuka spremna da stojim. Sve počinje iznova, jer sve stvari u svijetu filma znaju za kolebanje, za sva ta rušenja unazad, ali ne znaju za riječ kraj i ne znaju za riječ smrt.

Na otvaranju su tradicionalno dodijeljene nagrade Crnogorske kinoteke. Direktor Kinoteke, Andro Martinović dodijelio je godišnju nagradu za doprinos filmskoj umjetnosti– „Kino-oko” britanskom režiseru, montažeru i producentu Piteru Veberu, kao i nagradu za doprinos očuvanju crnogorske i svjetske filmske baštine – „Ratko Đurović” crnogorskom reditelju Momiru Matoviću.

„Mislim da je većina nas imala prilično tešku godinu, zbog zatvaranja, društvene izolacije, karantina, zbog raznih mjera koje preduzimamo kako bismo izbjegli ovaj užasni virus koji je prouzrokovao ovoliki haos i nered. Jedna stvar koju sam shvatio dok sam provodio vrijeme sam jeste koliko je film zapravo važan. Film je velika utjeha meni i mnogim drugima. To je način da ostanemo u kontaktu sa svijetom, da se zabavimo i obrazujemo. Sama č injenica da se društvo ovoliko uzdrmalo pokazuje koliko su audiovizuelni mediji važni da bismo mogli da sačuvamo ljudskost i komuniciramo međusobno, posebno kada su dani mračni i teški, kao što su sada. Mislim da je veliko priznanje ljudima koji rade na festivalu to što su uspjeli sve da organizuju uprkos teškim vremenima i svim preprekama. Čestitam svima koji su doprinijeli organizaciji festivala na uspjehu.” , poručio je Veber putem video poruke izrazivši nadu da će sljedeće godine biti u mogućnosti da prisustvuje Festivalu i da posjeti Crnu Goru.

Video-porukom obratila se i ambasadorka Velike Britanije Karen Medoks. „Kao britanskoj ambasadorki, zadovoljstvo mi je da predstavim Crnoj Gori najveće svjetske talente iz Britanije. Britanska filmska industrija je izvozno dobro na koje smo najponosniji. Ove godine će britanski režiser Piter Veber govoriti na Podgorica film festivalu a vi ćete moći da pogledate njegova četiri filma tokom festivala.  To su raznovrsni filmovi, koji prikazuju opseg njegovog talenta. Tu spadaju drama i istorija, filmovi „Uzdizanje Hanibala” i „Djevojka sa bisernom minđušom”, kao i dva dokumentarca. To su: „Deset milijardi”, koji nas upozorava na štetu koju nanosimo planeti a koji je još strašniji i relevantniji zbog situacije u kojoj se nalazimo, kao i „Zemlja: Divan dan”, predivno vizuelno iskustvo koje nas podsjeća u kakvom svijetu živimo. To su filmovi u kojima se možete izgubiti, britanski filmovi u najboljem izdanju, ” saopštila je Medoks i poželjela publici da uživa u programu.

Primivši nagradu za očuvanju crnogorske i svjetske filmske baštine, Momir Matović je poručio: „U nizu mnogih nagrada i priznanja koja sam dobijao, ovo ima posebno mjesto iz dva razloga Prvo što nosi ime Ratka Đurovića, prijatelja svih crnogorskih filmskih umjetnika, koji je do podsljednjeg daha svojim savjetima, svojom dobroćudnošću, svojom voljom i snagom davao poleta u istrajavanju crnogorske kinematografije. Drugo, što dolazi od kolektiva Crnogorske kinoteke, jednog mladog kolektiva, koji je tek ove godine dobio prave uslove da zaživi njihova djelatnost. Time, ja se nadam se da će oni sa svojim fondom i u ovim uslovima, svojim mladim snagama očuvati i dalje istraživati crnogorsku filmsku baštinu.”

Filmski program festivala, nakon svečane ceremonije, otvorila je crnogorska premijera višestruko nagrađivanog filma „Otac“ poznatog srpskog reditelja Srdana Golubovića.

Festival organizuje NVU Podgorica film festival u saradnji sa Crnogorskom kinotekom, pod pokroviteljstvom Filmskog centra Crne Gore i Sekretarijata za kulturu i sport Glavnog grada Podgorice. Festival su podržali MEDIA Desk Crne Gore, Elektrodistribucija Crne Gore, Ambasada Italije u Crnoj Gori i Italijanski institut za kulturu iz Beograda.

„Draga publiko, dragi prijatelji s festivala, velika mi je čast što moj film Otac / Father otvara peti Podgorica film festival. S druge strane, jako mi je žao što ne mogu da dođem u Podgoricu. Meni je premijera filma u Podgorici uvek jedan od najvažnijih događaja a posebno sa filmom “Otac”. Moja porodica je jedna stara podgorička porodica, ja u Podgorici imam puno rođaka i veliki broj zaista velikih i važnih prijatelja. A najviše mi je žao u stvari zato što je ovaj film „Otac” posvećen mom ocu koji je odrastao u Podgorici, koji je trčao po tim ulicama po centru, najveći deo detinjstva živeo u Hercegovačkoj ulici, išao u Gimnaziju „Slobodan Škerović”. Ovaj film je posvećen njemu i posvećen je njegovom filmskom delu. Moj otac, Predrag Golubović bio je jedan značajan reditelj pre svega kratkih igranih filmova i film „Otac” je posveta njemu i posveta njegovom filmskom delu. S druge strane, pošto je ovo film o očevima i sinovima, ovaj film je posvećen i mom sinu Balši. Moj sin Balša je dobio to divno ime i nosi to divno ime najviše zbog toga da bi ga podsećao na prostor odakle potiče njegova porodica i da bi ulice po kojima je trčao i hodao njegov deda bile i njegove ulice. Nadam se da ćete uživati u filmu. Uživajte i u ostatku festivala, nadam se da ćemo uskoro imati prilike da se vidimo,” kazao je Golubović u video poruci.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


15 + 16 =