Otvoren Treći međunarodni festival lutkarstva

 

Medjunarodni festival lutkarstva Podgorica

 
 

Treći međunarodni festival lutkarstva koji će se održavati od 10. do 14. septembra 2014. u Podgorici u KIC-u Budo Tomović, svečano je otvoren u srijedu, 10. septembra u 20 sati. Otvraranju su prisustvovale zvanice iz ambasada Kine, Turske, Ukrajine i Slovenije, kao i ambasador Republike Turske u Crnoj Gori NJ. E. Mehmet Niyazi Tanilir.

 

Sa otvaranja festivala

 

Domaćin svečanog otvaranja bila je glumica Gradskog pozorišta Dijana Dragojević, a Festival je otvorio mladi crnogorski umjetnik Danilo Baletić, autor i dalje aktuelne izložbe „Transformersi brane Podgoricu”. Baletić je proglašen Ambasadorom Festivala uz poruku da naloži transformersima da čuva Festival i svu djecu Podgorice i Crne Gore. Nakon ceremonije otvaranja prikazana je predstava  „Priče iz Kine“, kineskog Teatra šangajske akademije.

 

Sa otvaranja festivala - 2

Kineska predstava

 

Danas, 11. septembra u 18 i u 20 sati, u Podgorici će se odigravati predstava  „Kad je Šemil išao u Varšavu“, Lutkovnog gledališča Maribor iz Slovenije, dok će u Nikšiću, u Ateljeu 213, u 10 i u 12 sati Teatar sjenki Cengiza Özeka iz Istanbula izvesti predstavu „Čarobno drvo“.

U petak 12, septembra, u 18 i u 20 sati, u Podgorici će se prikazivati turska predstava „Čarobno drvo“. U Beranama u 12 sati, u Centru za kulturu gostuje ukrajinska predstava “Hroma patkica” Akademskog pozorišta glumca i lutke iz Ternopolja. “Priče iz Kine” biće odigrane u Kotoru u Centru za kulturu u 11 sati, a zatim i u Herceg Novom u 17 sati, u saradnji sa Herceg Festovom manifestacijom “Za djecu je dobro pozorite”.

Ulaz na sve predstave, i ove godine, je BESPLATAN.

 

Kompanija Plantaže je za učesnike Festivala, umjetnike iz Turske, Ukrajine, Slovenije, Kine, Srbije i Bugarske organizovala posjetu vinskom podrumu Šipčanik, te degustaciju crnogorskih vina.

 

Posjeta Sipcaniku

 

Značajnu podršku za okupljanje ovakve ekipe organizatori duguju Ambasadama Narodne republike Kine, Republike Turske i Turskom kulturnom centru „Junus Emre”, te Ambasadi Republike Ukrajine i Slovenije, sve u Crnoj Gori. Kako se Festival finansira od strane sponzora i donatora, brojni su pojedinci i kompanije kojima želimo da se zahvalimo za podršku. Ove godine Festival je podrzalo i Ministarstvo kulture, a neki od sponzora su i Fondacija Petrović Njegoš, Ministarstvo prosvjete, kulture, turizma, nauke, ekonomije, Agencija za elektronske medije, Montenegro Airlines, Erste banka, EPCG, Voli, Čelebić, Lovćen životna osigurnja, Komisija za hartije od vrijednosti, NLB, ESCG, Plantaže, Domaća trgovina, Centar za socijalni rad, HL klub i drugi.

Sve informacije su dostupne na www.lutkarstvo.me, kao i na Facebook Pageu www.facebook.com/lutkarstvo