Otvoren XI Nikšić Guitar Fest

 

Niksicko pozoriste

 
 

Nikšić Guitar Fest organizovan je uz podrsku Ministarstva kulture, u saradnji sa Muzičkim centrom Crne Gore.

Prilikom otvaranja, ministar Goranović je rekao da je Festival internacionalizovao ovaj prostor, umrežavajući domaće sa umjetnicima brojnih svjetskih zemalja koje su imale svoje predstavnike na Nikšić Guitar Festivalu.

“Promišljenom politikom vođenja ovakve vrste kulturnog događaja, te pažljivom selekcijom programa, Guitar Fest u Nikšiću je, slobodno mogu reći, polako gradio sebe u svojevrstan brend ovog grada, prepoznat kao ozbiljan projekat, poput regionalnih, pa i evropskih takmičarskih festivala gitare”, istakao je ministar Goranović.

 

otvaranje-niksic-gitar-festivala-3

 

On je istakao da je Nikšić Guitar Festival uspio da održi i unaprijedi svoj status na festivalskoj mapi Crne Gore, pa i znatno šire. “Tome su siguran svijedok godine trajanja, renome umjetnika i izvođača koji su zbog ovog festivala dolazili i dalje dolaze u Nikšić, a tu je svakako i njegova publika”, dodao je Ministar.

Festival je otvoren koncertom Crnogorskog simfonijskog orkestra i gitariste Marka Topčija iz Ukrajine, a organizatori su pripremili kvalitetan repertoar i za naredne dane ovogodišnjeg izdanja, kada će nastupiti vrhunski gitaristi i muzičari.

 

otvaranje-niksic-gitar-festivala-2

 

Pobjednik ranije organizovanog konkursa i takmičarskog dijela ovog festivala je Ukrajinac Marko Topči, koji je na otvaranju, kao solista izveo koncert za gitaru i orkestar W501 Heitora Vila-Lobosa. Crnogorski simfonijski orkestar je u drugom dijelu večeri interpretirao Simfoniju broj 2 u e-molu, opus 17 Petra Iljiča Čajkovskog.

U narednim danima XI Nikšić Guitar Festivala nastupiće Vlatko Stefanovski i Teodosij Spasov, Duo „Mućkalica“ koji čine Zoran Anić i Nenad Ljubenović, Amir-Džon Hadad (El Amir) i Hoze Salinas.

 

otvaranje-niksic-gitar-festivala-1

 

Nikšić Guitar Fest trajaće do 14. oktobra.

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


5 × three =