Otvorene online audicije za Medinea sesije u 2021. godini


Shodno međunarodnoj saradnji sa zemljama Mediterana, koja se odvija u okviru Medinea mreže, Muzički centar Crne Gore obavještava sve muzičare uzrasta od 18 do 30 godina da su audicije za Medinea sesije kojima koordinira festival Eks-en-Provans (Francuska) otvorene za 2021. godinu.

Audicije će biti sprovedene ONLINE (slanjem videa), a po njihovom završetku biće odabrani najbolji mladi muzičari iz zemalja Mediterana (od 12 do 14 izvođača po audiciji). Medinea sesije su usmjerene na različite muzičke pravce i stilove (džez, tradicionalna muzika, rana muzika, itd.), uz primjenu improvizacionih tehnika, te je potrebno da kandidati prethodno imaju intenzivniju izvođačku praksu i solidnu sposobnost improvizovanja pri muziciranju.

Medinea sesije, koje mladim muzičarima nude jedinstveno interkulturalno iskustvo, vodiće kompozitor, saksofonista i džez muzičar FABRICIO KASOL. On će predlagati i sa polaznicima sesija primjenjivati različite tehnike komponovanja tokom zajedničkog kreiranja muzike. U procesu komponovanja učestovovaće svi polaznici, sve u cilju stvaranja konačnog umjetničkog proizvoda koji će dodatno razotkrivati izvođačke posebnosti svih muzičara u grupi.

S druge strane, zbog pandemije Covid-19 i ograničenosti putovanja, produkcija Mediteranskog orkestra mladih (za klasične muzičare) bila je primorana da otkaže audicije koje se svake godine održavaju u dvadeset gradova na mediteranskom području. Međutim, svi klasični muzičari koji dobro vladaju principima improvizacije, a žele da učestvuju u sesijama Medinee, mogu takođe aplicirati.

Muzičari će biti izabrani u partnerstvu sa članovima mreže Medinea, čiji je član i Muzički centar Crne Gore.

Rokovi za prijavljivanje:

Sesija u Lisabonu (Portugal): do 2. marta 2021.

Sesija u Sidi Bou Saidu (Tunis): do 21. aprila 2021.

Sesija u Eks-en-Provansi (Francuska): do 10. juna 2021.

Sesija u Nuoru (Italija): do 15. jula 2021.

Više informacija na: https://academie.festival-aix.com/en/workshop/2021-medinea-sessions

Online prijavljivanje: https://aix.diesesoftware.com/aix/inscription-108.html

Muzički centar Crne Gore član je mreže Medinea (Mediteranskog inkubatora za nove umjetnike, kojeg koordinira Festival Eks-an-Provans), čije su članice, organizacije kulture muzičkog sektora, fokusirane na dinamiku prenosa, razmjene i saradnje na međunarodnom nivou (visokoobrazovne institucije, kulturni centri, festivali, muzička tržišta i koncertne dvorane). Cilj mreže je obuka novih mladih umjetnika uključenih u inovativne muzičke projekte na Mediteranu, podrška u koncipiranju, realizaciji i ekspanziji njihovih umjetničkih projekata. Mreža takođe ima za cilj osnaživanje dijaloga među muzičarima na mediteranskoj kulturnoj sceni, promociju protoka umjetnika u mediteranskom regionu i ohrabrivanje promišljanja o umjetničkom stvaralaštvu u regiji.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


8 + ten =