Otvoreni kulturni forum sa Cetinja (OKF) na Međunarodnom sajmu knjiga u Lajpcigu

 

OKF - logo

 
 

Otvoreni kulturni forum sa Cetinja (OKF) juče je ipsred crnogorskih izdavača otvorio svoj štand na jednom od najvećih književnih manifestacija u Evropi, Međunarodnom sajmu knjiga u Lajpcigu.

Na sajmu u Lajpcigu od 13. do 16. marta gostuju crnogorski autori Andrej Nikolaidis, Milorad Popović, Dragana Tripković i Pavle Goranović. Crnogorski pisci su se sinoć predstavili na književnoj večeri u organizaciji Udruženja Crnogoraca „Perper“ iz Lajpciga, koje predvodi Mijodrag Zečević.

U okviru Foruma zemalja Jugoistočne Evrope u glavnom programu lajpciškog sajma, osmišljen je niz tribina koje su posvećene književnostima i temama iz ovih zemalja, a kojima su se pridružili glasovi iz Poljske, Bjelorusije i Ukrajine.

U okvru ovog dijela programa, juče je na nekoliko tribina Foruma Jugoistočna Evropa  govorio Andrej Nikolaidis, uz Ivanu Sajko, Sašu Ilića, Ivana Bodrožića, Alidu Bremer, Armina Ohrija… Forum Jugoistočna Evropa je dio programa mreže Traduki i Tranzyt u okviru koje se u Lajpcigu predstavlja više od 50 autora i autorki iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Hrvatske, Kosova, Liechtensteina, Crne Gore, Makedonije, Srbije, Slovenije, Švedske, Švicarske, Rumunije i Mađarske Sajam u Lajpcigu je drugi najvažniji Sajam knjiga u Nemačkoj.

Ugledni lajpciški sajam ima dugu tradiciju i važi za izuzetno važnu međunarodnu manifestaciju, koju svake godine posjeti oko 170.000 posjetilaca. Na crnogorskom štandu u Lajpcigu, pored OKF-a, izdanja predstavljaju Crnogorsko društvo nezavisnih književnika (CDNK), Institut za crnogorski jezik i književnost (ICJK), Matica crnogorska, „Plima“ Ulcinj, Nacionalna biblioteka Crne Gore „Đurđe Crnojević” (NBCG), Narodna biblioteka „Radosav Ljumović“, Crnogorsko narodno pozorište (CNP) i dnevni list Pobjeda. Učešće domaćih izdavača pomoglo je Ministarstvo kulture Crne Gore.

PLATFORMA LAJPCIG:

Platforma komunikacije  Sajam knjiga u Lajpcigu pruža iscrpne informacije o novim publikacijama, kao i sadašnjim i budućim trendovima u njemačkom govornom i evropskim tržištima.  Pored Njemačke, sajam, po tradiciji, organizuje i gost-domaćin. Ovoga puta je to Švajcarska. Švajcarci su gradu Lajpcigu, u znak zahvalnosti poklonili 40 crvenih klupa, koje su u međuvremenu osvanule na raznim lokacijama u njemačke „kulturne i književne prijestonice“ u narednih par dana. Posjetioci, autori i izdavači, pozvani su da klupe (sa knjigama u rukama) testiraju. Među najvažnijim priznanjima, koja će na Sajmu knjiga u Lajpcigu biti dodijeljena jeste i nagrada u kategoriji za najbolju beletristiku. Među nominovanima, pored Fabijana Hišmana, Pera Lea, Martina Mozbaha i Katje Petrovskaje, je i 35-godišnji autor iz Bosne i Hercegovine, Saša Stanišić. Sajam je otvoren do 16. marta. Za razliku od frankfurtskog, Lajpciški sajam knjiga je sve vrijeme otvoren za posjetioce.