Panel diskusija “Bijenale o Bijenalu: otvorena pitanja Bijenala crnogorskog teatra”

Panel diskusija pod nazivom “Bijenale o Bijenalu: otvorena pitanja Bijenala crnogorskog teatra” biće održana u utorak 29. oktobra u 11 sati u Press Sali CNP-a.

Panel diskusiju organizuju Crnogorsko narodno pozorište (CNP) i Udruženje pozorišnih kritičara i teatrologa Crne Gore (UPKTCG) a posvećena je promišljanju različitih pitanja koja se tiču mjesta, uloge i budućnosti Bijenala crnogorskog teatra. Namjera organizatora je da se na ovaj način pokrenu različita pitanja koja se tiču relevantnosti Bijenala u kontekstu savremenih potraga za novim modelima festivalskih pozorišnih praksi, kao i kriterijuma i načina njegovog organizovanja. Takođe, namjera organizatora je da se ovim putem kreira situacija u kojoj će biti moguća razmjena predloga i ideja o mogućoj transformaciji Bijenala u budućnosti, i da uključivanjem različitih aktera u ovu diskusiju polje odlučivanja o pitanjima koja se tiču Bijenala proširi na sve aktere kojih se Bijenale tiče. 

Učesnici panel-diskusije su: Dragica Milić, generalna direktorka Direktorata za kulturno-umjetničko stvaralaštvo u Ministarstvu kulture Crne Gore, Zorana Kralj, direktorka Crnogorskog narodnog pozorišta, Dušan Kovačević, umjetnički direktor Gradskog pozorišta Podgorica, Milena Lubarda Marojević, direktorka festivala Grad Teatar Budva, Iva Čukić Šoškić (predsjednica UPKTCG) i Dragana Tripković, članica i jedna od osnivača NVO Alternativna teatarska aktivna kompanija (ATAK).

Moderatorka panel diskusije je Maja Mrđenović, članica UPKTCG.

Kao publika koja će učestvovati u panel diskusiji pozvani su: direktori i umjetnički direktori budžetskih pozorišta i pozorišnih manifestacija, nezavisni akteri kulturne scene, pozorišni umjetnici, predstavnici pozorišnih strukovnih udruženja i novinari u kulturi i pozorišna publika.

Istoga dana će u 18 sati na Sceni Studio biti izvedena predstava “Cvrčak i mrav” u režiji Branka Ilića. Nakon predstave, moderatorka  Stela Mišković će razgovarati sa glumcima i autorskim timom na okruglom stolu kritike i medija.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


four + 12 =