Pecha Kucha Night u okviru KotorAPSSa

 

apss 250

 
 

U 2015. godini, KotorAPSS predstavlja KotorAPSS Forum koji će biti zaključna manifestacija prvog, četvorogodišnjeg ciklusa i održaće se od 14. do 18. jula. Kroz simpozijum, panel-diskusije i prezentacije tokom ovogodišnjeg Foruma nastavljamo globalni razgovor o odnosu grada i njegovog graditeljskog nasljeđa i kulturne baštine, te o projektovanju i dizajniranju u odnosu na ono što su zahtjevi turističkog tržišta danas. Istražujemo šta je budućnost grada u odnosu na arhitektonski dizajn i do kakvih će promjena u gradovima doći u eri između “all inclusive” i “Airbnb” fenomena.

Forum je počeo 14. jula, a prva manifestacija u okviru ovogodišnjeg Kotor APSSa, je specijalno izdanje Pecha Kucha koje se održalo 14.o7. sa početkom u 20:20h u caffe Havani u Starom Gradu Kotoru. Pecha Kucha Nights je globalni fenomen kratkog prezentovanja koji za cilj ima prezentaciju u formi 20×20 – 20 slajdova po 20 sec. za svaki slajd.

Prvi je na Pecha Kucha Night KotorAPSS prezentovao Miroslav Boljević, član prvog crnogorskog startupa – Tour Via me, koji nam je govorio o svom učešću u globalnom projektu “Inside Out”, i na kakve su poteškoće naišli.

 

IMG_2375

 

Sledeći na redu bio je jedan od osnivača Gradija, bloga, podcastsa i radio emisije koja obrađuje teme kao što su arhitektura, urbanizam i ekologija – Ivan Rajković. On nam je govorio o tome kako je ekipa od devetoro ljudi  došla na ideju da pokrene Gradio, na kakve su sve prepreke naišli, kakve su uspijehe postigli, i kako su uspijeli da je sarađivati sa međunarodno priznatim organizacijama, kao i kakav im je plan za budućnost.

 

IMG_2416

 

Blažo Milić, motorista, tehnički direktor nezavisnog dnevnika Vijesti je otkrio zašto je kupio svoj prvi motor i kako je naučio da ga vozi, i kako izgleda putovati svijetom na motoru. Saznali smo kako je prespavati na Mongolskoj granici jer su carinici imali slobodan vikend. Takođe, Blažo organizuje okupljanje motorista pod nazivom “Horizont unlimited”, koji se održava u Eko katuna Vranjak  u Kolašinu.
Polaznik Digitalizuj.me blog radionice advokat Marija Živkovič Milić, je pričala kako i zašto je pohađala našu radionicu, kako izgleda pokrenuti svoj blog. Sa nama je podijelila svoja iskustva iz Škotske, i otkrila nam koji je to restoran isključivo mamac za turiste, i zašto nikada ne bi pisala blog post o svojoj profesiji.

 

IMG_2432

 

Milo Radonjić, urednik i prezenter na RTV Atlasu, objasnio nam je razliku između Teatra i Televizije, i kako ta dva medija mogu interagovati. Ako ste se ikada zapitali kako se za televiziju snimaju predstave i zašto se iste (ne) emituju, onda Milo ima odgovor za vas.

Daniela Starović, freelance grafički dizajner, je ispričala kako izgleda živeti u zatvoru, i sarađivati sa zatvorenicima na izradi novog suvenira za grad Veneciju. Saznali smo, kako i zašto je jedan Italijan došao na ideju da zatvorenici prave suvenire, i zašto kod nas sličan projekat nije zaživio.

Matija Vuković, dio Kotor APSSa tima, nam je ispričao dvije inspirativne priče. Jednu, o svome iskustvu, i kako je zahvaljujući Kotor APSSu počeo da radi u jednom od najboljih svijetskih arhitektonskih studija HHF, i kako izgleda njegov život u Bazelu. A drugu o svom drugu, čuvenom Krgi, koji je zahvaljujući svojoj volji, promijenio svoj život iz korijena, počeo da vozi biciklo, i kako sada putuje svetom na svom biciklu u potrazi za novim avanturama.

Janko Šćepanović nam je otkrio da iznad Kotora postoji kanjoj, za koji čak ni  Kotorani ne znaju. Imali smo priliku da upoznamo još uvijek netaknute prirodne ljepote kanjona Škurde, koliko vremena je potrebno za spust i ko je jedina osoba koja živi na uzvišenju iznad Kotora, i uvijek veselo dočekuje goste.

IMG_2440

 

Glavni pokrovitelj KotorAPSS-a je Ministarstvo kulture Crne Gore a ostali prokrovitelji su Grad Kotor, Ministarstvo održivog razvoja i turizma i Ministarstvo nauke Crne Gore, partneri i sponzori u Doding, Entext, Inženjerskau komorau, Savez arhitekata i mnogi drugi. Važno je spomenuti međunarodne programske partnere Vintertur Univerzitet, Insbruk Univerzitet, ETH Univerzitet, Friburg Univerzitet, ORIS kuća arhitekture, HHF Arhitekti, Sadar+Vuga, Urban-Think Tank, DAZ.

Prisustvo na ovogodišnjem KotorAPSSu je besplatno, ali je potrebno poslati prijavu na e-maila adresu apply@kotorapss.me.

 

U VIDEO ZAPISU OSVRT NA OVOGODIŠNJI KOTOR APSS
DIJANE VUČINIĆ – OSNIVAČA I PROGRAMSKOG KOORDINATORA KOTORAPSS-A
I JOVANE BIGE – PR KOTORAPSS-A