Persona premijerno u Bijelom PoljuPremijera pozorišne predstave „Persona“ Ingmara Bergmana, u režiji Stevana Bodrože, za koju je po kultnom švedskom filmu, adaptaciju uradila Dragana Tripković, biće 14. maja u bjelopoljskom Centru za kulturu „Vojislav Bulatović – Strunjo”, u 20 sati. U pedstavi „Persona“ uloge tumače Nada Vukčević i Vanja Jovićević.

Scenograf na predstavi je Ilija Vujošević, glumci u videu su Dubravka Drakić i Đorđije Tatić, vizuelni identitet Srđa Dragović, video Saša Radović, glas Milica Šćepanović, producent predstave je Slobodan Radović, producent projekta Edin Jašarović, majstor tona Osman Zaimović, majstor svijetla Mićo Kovačević i tehnički koordinator Samir Zaimović.

Predstava će biti izvedena u Podgorici 30. maja u Sali DODEST, KIC-a „Budo Tomović“.

„Persona„ je rađena u produkciji Alternativne teatarske aktivne kompnije (ATAK), Centra za kulturu „Vojislav Bulatović – Strunjo” iz Bijelog Polja, KIC-a „Budo Tomović“ iz Podgorice i Grupom za istraživanje i razvoj kulturne politike. Projekat je pomogla Opština Bijelo Polje. 

– Bergmanova “Persona” je lirska vivisekcija čovjekove nemoći da nešto osjeti… bilo sreću… bilo tugu… bilo povezanost s drugim bićem. Centralna misterija, voljno ćutanje glavnog lika, Elizabet Fogler, ostaje samo po sebi nedokučena tajna… magično, zastrašujuće, nesaznatljivo kao uglačana lica kamenih idola. Drama počinje tamo gdje istražujemo šta ta tišina, ta odlučnost da se ne komunicira, budi u nama “običnim ljudima”, u jednoj sestri Almi koja je naivno pogledala u okamenjene dubine idolovih očiju. Užas praznine i tuge koji nam se vraća iz vanvremenskog ogledala besmisla, iz odluke da se u životu više ne učestvuje, poražavajući je, lomi… kao što slomljena biva i sestra Alma… zdrobljena pod žrvnjem pitanja da li je ikada išta što je osjećala ili doživjela imalo smisla. Budi li se u njoj neka prkosna, životinjska volja za opstankom? I to ostaje otvoreno ali i prisutno, kao nesigurna, treperava nada. Na ovako kompleksne motive u teatru se može odgovoriti samo scenskom poemom, samo lirsko-dramskom zagonetkom. Srećan sam što je ATAK jedno od rijetkih utočišta gdje su takav skok u nepoznato, ali i takva bol postavljanja najtežih pitanja, mogući – zapisao je o predstavi Stevan Bodroža.

Predstava „Persona“ je dio projekta “Sjeverne scene – razvoj publike i podsticanje pozorišne produkcije u Centrima za kulturu na sjeveru Crne Gore”, putem konkursa Ministarstva kulture, u svrhu afirmacije kulturne nezavisne scene, za NVO u Crnoj Gori.

ATAK-ov projekat je započet 2018. godine predstavom „Gospođa Bovari“ Gistava Flobera, u režiji Zorana Rakočevića, čije je premijerno izvođenje bilo u Plužinama, u saradnji sa Centrom za kulturu Plužine.

„Sjeverne scene“ je dugoročni projekat koji ATAK razvija u sradnji sa centrima za kulturu sa sjevera Crne Gore. Ovim projektom, alternativna pozorišna trupa ATAK nastavlja s punim entuzijazmom i vjerom u teatar, svoju nezavisnu misiju afirmisanja umjetnosti kao najsnažnijeg oružja civilizacije. ATAK želi da podstakne teatarsku produkciju, vrati publiku u pozorište i poveća saradnju nezavisnih subjekata kulture sa institucijama koje imaju mogućnost djelovanja u onom segmentu u kojem je crnogorska pozorišna nezavisna scena ograničena, a to je prije svega scenski prostor, zatim sloboda odabira repertoara koji odgovara društvenim, lokalnim, političkim, socijalnim i obrazovnim prilikama. ATAK je prepoznat kao organizacija koja preispituje mogućnosti teatra, otvara prostor za mlade umjetnike i promoviše pozorišnu umjetnost u domenima profesionalnog djelovanja i alternativnog načina. Cilj ovog projekta je afirmisanje i jačanje publike kao najvažnijeg segmenta socio-kulturnog lanca pozorišne djelatnosti. Sljedeća produkcija koju će u okviru „Sjevernih scena“ realizovati ATAK, biće u saradnji sa Centrom za kulturu Andrijevica.